Η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο ήταν επακόλουθο της τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και, μάλιστα, θα ακολουθήσουν και άλλες, σύμφωνα με όλα όσα αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου και στενός συνεργάτης του, Ιμπραήμ Καλίν.
Σύμφωνα με τον κ. Καλίν, η τριμερής αυτή ήταν «σημαντικό βήμα» και σε αυτήν «ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις», ενώ θα συνεχιστούν οι επαφές σε επίπεδο «παράλληλων συναντήσεων». «Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά κάποιες φορές η κοινή γνώμη τα επικρίνει, αλλά στην περίπτωση που κινηθούμε σε ένα πλαίσιο στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν», είπε ο κ. Καλίν, ο οποίος, ωστόσο, έβαλε μια σειρά από ζητήματα τα οποία η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει. Ο κ. Καλίν αναφέρθηκε στις διερευνητικές και τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ μεταξύ στρατιωτικών αρχών του παρελθόντος. «Εμείς κατ’ αρχήν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. Το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα. Εμείς μπορούμε να τα λύσουμε άνετα με την Ελλάδα. Ως δύο γειτονικές χώρες με μια εποικοδομητική στάση, αλλά ταυτόχρονα με ισχυρή ηγεσία με όραμα μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καλίν. Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Καλίν επισήμανε ότι μια τέτοια συμφωνία ήταν ιστορική και αν ωριμάσουν οι συνθήκες τέτοιες μπορεί να συναφθούν και με άλλες χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τεχνικές επιτροπές, απαρτιζόμενες από αυτοδιοικητικά στελέχη και στρατιωτικούς από Ελλάδα και Τουρκία, συναντώνται σήμερα στα Yψαλα για το ζήτημα της διευθέτησης του ζητήματος που προέκυψε στο Μελισσοκομείο. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο αντιπεριφερειάρχης Eβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και της τουρκικής ο αντιπεριφερειάρχης Υψάλων Ενίς Ασλάν Τατάρ. Αύριο θα γίνει και δεύτερη συνάντηση, στην Αλεξανδρούπολη.
Χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση 46 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής και τις εγκληματικές και χρόνιες συνέπειές της, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, το συνεχιζόμενο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σύληση των πολιτιστικών μνημείων, τον βίαιο διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τον τουρκικό εποικισμό». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στο δικό του μήνυμα ότι σαράντα έξι χρόνια από την τουρκική εισβολή, «η πληγή της Κύπρου εξακολουθεί να αιμορραγεί», ενώ πρόσθεσε πως «τον ουρανό ολόκληρης της περιοχής συνεχίζουν, δυστυχώς, να σκεπάζουν όλο και περισσότερα σύννεφα προκλήσεων από τον ίδιο ένοχο». Oπως πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «στην παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους προστίθενται τώρα και αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κινήσεις εκτός διεθνούς δικαίου, νάρκες στη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Αλλά και ανιστόρητες αποφάσεις, προσβολές στον παγκόσμιο πολιτισμό, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε απλό τέμενος».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισήμανε ότι «σαράντα έξι χρόνια μετά –μπροστά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε όλα τα επίπεδα– οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ, να απαντήσουμε με μια εθνική στρατηγική, αποφασιστικής προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου στη βάση του διεθνούς δικαίου και επανεκκίνησης του ευρωτουρκικού διαλόγου, με την Ελλάδα πρωταγωνιστή».