Η φθινοπωρινή αναμέτρηση μεταξύ Τσακαλώτου – Πολάκη

Η φθινοπωρινή αναμέτρηση μεταξύ Τσακαλώτου – Πολάκη

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν τον Σεπτέμβριο στον ΣΥΡΙΖΑ μπει το δίλημμα «Τσακαλώτος ή Πολάκης», η εσωστρέφεια είναι σίγουρο πως θα χτυπήσει για άλλη μία φορά την πόρτα του κόμματος. Η πρόσφατη διαμάχη των δύο άνοιξε μια νέα συζήτηση και βουλευτής της πτέρυγας τον προεδρικών που μίλησε στην «Κ» υποστήριξε πως με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας συντάσσεται περίπου το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μπορεί το ύφος του στις περισσότερες περιπτώσεις να ενοχλεί, ακόμα και όσους τον υποστηρίζουν, ωστόσο σε σχέση με την κυβέρνηση ορισμένα μέλη της πλειοψηφούσας τάσης εκτιμούν πως «έχουμε περάσει τα όρια ανοχής και πολιτικής απρέπειας» και ζητούν πιο σκληρή κριτική. Στον αντίποδα, οι πολέμιοι του κ. Πολάκη είναι αποφασισμένοι να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι ζητώντας αλλαγή στάσης από τον ίδιο και αποφάσεις, εφόσον χρειαστεί, από τον Αλ. Τσίπρα.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, πάντως, στην Κουμουνδούρου θα πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα που θα κάνουν σαφές ότι το κόμμα είναι έτοιμο ακόμα και για απρόσμενες πολιτικές εξελίξεις. Η διαδικασία των εγγραφών νέων μελών είναι αναγκαίο να ξεκολλήσει, η διεύρυνση στην κοινωνία να γίνει πράξη, οι κομματικές εκδηλώσεις να γεμίσουν από κόσμο, οι νομαρχιακές επιτροπές να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με βουλευτές και οι «σύμμαχοι» να διεισδύσουν στους κεντρώους ψηφοφόρους που ψάχνουν πολιτική στέγη.

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως ο πρόεδρος πιθανότατα να προχωρήσει στον ανασχηματισμό που πολλοί περίμεναν μέσα στον Ιούλιο, λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Η «εξίσωση» δεν είναι εύκολη, αφού οι «προεδρικοί» ήδη εκδηλώνουν παράπονα πως οι σκιώδεις υπουργοί, που προέρχονται από την αριστερή πτέρυγα ή με την ενοποίηση που είναι σε εξέλιξη από την «ομπρέλα», έχουν τα ηνία

του κόμματος.

Από τη στιγμή που το στοίχημα του καλοκαιριού για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ δύσκολο πλέον να κερδηθεί, το κόμμα φαίνεται να αναζητεί την κατάλληλη φόρα, ώστε να μπει με το δεξί στο φθινόπωρο. Ολοι στην αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν πως το restart μπορεί να γίνει από την ανακοίνωση του νέου προγράμματος που είναι δυναμικό λόγω της πανδημίας. Με όποιον τρόπο και αν παρουσιαστεί, από τη στιγμή που δεν θα πραγματοποιηθεί η ΔΕΘ, το προσχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» εστιάζει:

1. Στο κοινωνικό κράτος και στην ενδυνάμωσή του ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της πρόνοιας και της παιδείας. Η στήριξη των εργαζομένων θα βρεθεί στο επίκεντρο με την παράλληλη πρόταση για ρύθμιση των «γκρίζων» περιοχών που προκαλούν επισφάλειες (εποχικοί υπάλληλοι, τηλεργασία κ.λπ.). Ο Αλ. Τσίπρας θα παρουσιάσει το πλάνο του κόμματος για την εξασφάλιση του εγγυημένου εισοδήματος που θα είναι η απάντηση σε περιόδους κρίσεων και θα παρέχει ασφάλεια στους μικρομεσαίους.

2. Εμβάθυνση της δημοκρατίας και ιδεολογική και θεσμική εμπέδωση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των αποκλεισμένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

3. Η νέα πράσινη κοινωνική συμφωνία για την ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει σε μια στροφή σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με «πρασίνισμα» της μεταποίησης και του τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή