Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Ορούτς Ρέις

Τονίζεται ότι από το απόγευμα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει εισέλθει το Ορούτς Ρέις

Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλείται από τις πολλές ναυτικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή.

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν συναινεί σε πρωτοβουλίες που επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τη χώρα στις ακτές της

Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι με κανέναν τρόπο δεν θα συναινέσει η Άγκυρα σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία επιδιώκει να εγκλωβίσει τη χώρα στις ακτές της.

Υποστήριξε εξάλλου ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω διαλόγου σε δίκαιη βάση. Κάλεσε δε τις χώρες της Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση «μιας αποδεκτής φόρμουλας που προστατεύει τα δικαιώματα όλων».

Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία για το Ορούτς Ρέις

Από ελληνικής πλευράς, οδηγίες στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε από το πρωί ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ήταν άμεση, ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, δια της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και αναφέρθηκε στις κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, κατά τις οποίες οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το απόγευμα συνομίλησε και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικές οι τουρκικές ενέργειες

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί στο μεταξύ την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή