Σε τεντωμένο σχοινί με την Αγκυρα

Σε τεντωμένο σχοινί με την Αγκυρα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κόκκινο έθεσε από χθες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη στην Ανατ. Μεσόγειο η Αγκυρα, στέλνοντας το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» ακόμα και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από νωρίς το απόγευμα. Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή επιδεικνύει άμεσα αντανακλαστικά ψυχραιμίας, αλλά και αποφασιστικότητας, στέλνοντας μήνυμα υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με όλα τα πολιτικά, διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα. Επί του πεδίου, και ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων είχε από νωρίς τεθεί σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας, μονάδες του Π.Ν. και αεροσκάφη της Π.Α. είχαν αναπτυχθεί στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο όπου αναμενόταν το τουρκικό ερευνητικό, μετά τη NAVTEX η οποία είχε παρανόμως εκδοθεί στις 7 το πρωί. Μάλιστα όταν το «Ορούτς Ρέις» συνοδευόμενο από πλοία του Π.Ν. της γείτονος εισήλθε σε βάθος 10 ν.μ. εντός του ορίου της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα εκεί πολεμικά πλοία της χώρας μας έστελναν συνεχή, ανά περίπου 15΄ μηνύματα, με τα οποία ζητείτο η απομάκρυνσή του από την περιοχή.

Τα μηνύματα έμεναν αναπάντητα από το «Ορούτς Ρέις» το οποίο κινούμενο με χαμηλή ταχύτητα είχε απλώσει τα καλώδια προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Ωστόσο, όπως επισήμαιναν αρμόδιες πηγές, η διεξαγωγή ερευνών ήταν αδύνατη, λόγω του θορύβου που προκαλείται από τις πολλές ναυτικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή. Ως γνωστόν, τέτοιου είδους έρευνες γίνονται μέσω της εκπομπής ραδιομηνυμάτων, με τη χρήση των καλωδίων, προς τον βυθό. Αυτά τα μηνύματα είναι, που όπως λέγεται, δεν είναι δυνατόν να ληφθούν εξαιτίας του θορύβου από τις μηχανές των πολλών πλοίων που βρίσκονται στο σημείο. Εξάλλου στόχος της Αθήνας είναι να αποτρέψει τις έρευνες και όχι να προκαλέσει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.

Σε τεντωμένο σχοινί με την Αγκυρα-1

Νωρίτερα, από την Αθήνα, τα μηνύματα στέλνονταν με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο: Κατ’ αρχάς αμέσως μόλις εκδόθηκε η τουρκική NAVTEX, συνεδρίασε στο υπ. Εθνικής Αμυνας το συμβούλιο αρχηγών γενικών επιτελείων, ενώ το μεσημέρι συνήλθε εκτάκτως στο Μαξίμου το ΚΥΣΕΑ μετά τη λήξη του οποίου το ΥΠΕΞ εξέδιδε ανακοίνωση σκληρών τόνων: «Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή». Σημειωνόταν ότι η χθεσινή παράνομη τουρκική NAVTEX «αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Οι διπλωματικές επαφές του πρωθυπουργού με διεθνείς παράγοντες, καθώς και η άμεση κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας που από το πρωί βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, καταδεικνύουν το «βάθος» της προαναφερθείσας επισήμανσης στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και οι οδηγίες του ο Ν. Δένδια στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στο ίδιο πλαίσιο και η έκδοση αντι-NAVTEX από ελληνικής πλευράς προς ακύρωση της τουρκικής, καθώς επίσης και η λακωνική ενημέρωση αναφορικά με τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης –στην οποία συμμετείχε προσερχόμενος με την υπηρεσιακή στολή παραλλαγής ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος– έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατ. Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα. Αξιοσημείωτο είναι ότι εξερχόμενος του Μαξίμου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ακούστηκε να δηλώνει: «Ολα καλά. Ολα θα πάνε καλά».

Διαβάστε επίσης

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Γελοίοι και αβάσιμοι οι ελληνικοί ισχυρισμοί

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Εχουμε την ισχύ να καταστρέψουμε κάθε «συμμαχία του κακού»

Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη και Δένδια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή