Καμία αναβολή στη μεταρρύθμιση

Καμία αναβολή στη μεταρρύθμιση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη εβδομάδα -εκτός απροόπτου- εισάγεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αυτό ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και ο επικεφαλής αντιπροσωπείας του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, ύστερα από συνάντηση των δύο πλευρών, στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα ότι η μεταρρύθμιση δεν θα λάβει νέα αναβολή.

Παρατηρήσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάσθηκε το σχέδιο νόμου «άρθρο άρθρο», ενώ εκφράστηκαν παρατηρήσεις που θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Είναι ενδεικτικό ότι στη συνάντηση συμμετείχε και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη για διατάξεις που αφορούν τον ιατρικό τουρισμό και τη λειτουργία των κλινικών μιας ημέρας νοσηλείας. «Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου δεν αλλάζουν», ξεκαθάρισε πάντως ο κ. Γεωργιάδης. Μεταξύ αυτών είναι και το ζήτημα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, για το οποίο και ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε σύμφωνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνάντηση-ενημέρωση για το σ/ν είχε την προηγούμενη Τρίτη η ηγεσία του υπουργείου και με βουλευτές της Ν.Δ., ενώ ενημερώθηκε από τον κ. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Αντώνη Μπέζα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών. Σύμφωνα με τον υπουργό, επίκειται συνάντηση και με τη ΔΗΜΑΡ «για να κάνουμε το νομοσχέδιο όσο καλύτερο γίνεται».Σε απόλυτη ρήξη μεταξύ υπ. Υγείας και γιατρών κατέληξε η χθεσινή «ταραχώδης» συνάντηση του κ. Γεωργιάδη με εκπροσώπους του ΠΙΣ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας γιατρών ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί, που ζητούν την αποπομπή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ανέμεναν από τον κ. Γεωργιάδη να συζητήσει τροποποιήσεις σε σημεία του σχεδίου νόμου που αφορούν κυρίως τη διαθεσιμότητα του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, για τις οποίες, όπως επισημαίνουν, είχε δεσμευθεί την προηγούμενη Δευτέρα. Αντ’ αυτού, ο υπουργός εμφανίστηκε αρνητικός σε αλλαγές, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης στην προώθηση του νόμου. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Αθ. Αποστολόπουλος, «αποχωρήσαμε από τη συνάντηση, τερματίζοντας απολύτως τον διάλογο. Πλέον ο καθένας θα αναλάβει το κόστος των πράξεών του».

Χθες ο Σύλλογος Γιατρών ΕΟΠΥΥ Αττικής απηύθυνε κάλεσμα προς τα κόμματα της Βουλής να παρευρεθούν την ερχόμενη Τρίτη στη γενική συνέλευση των γιατρών και να εκφράσουν τις απόψεις τους για τη μεταρρύθμιση.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με μια αυστηρή ανακοίνωση καταγγέλλει ότι κάποιοι συμβεβλημένοι γιατροί συμπληρώνουν αδικαιολόγητα σύντομα τον αριθμό των 400 ραντεβού τον μήνα, τονίζοντας ότι «προφανώς κάνουν “επιλογή” ασθενών». Ο οργανισμός καλεί τους ασφαλισμένους να καταγγείλουν στον ΕΟΠΥΥ ενδεχόμενες αντισυμβατικές συμπεριφορές γιατρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή