ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμεση ρευστοποίηση των κατασχεθέντων υπέρ του Δημοσίου

amesi-reystopoiisi-ton-kataschethenton-yper-toy-dimosioy-2002032

Υστερα από κυοφορία πολλών μηνών, η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που αφορά την άμεση ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου των χρημάτων που δεσμεύονται από τις δικαστικές αρχές σε υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας και κρατικής διαφθοράς. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο έχει δει το φως της δημοσιότητας από τις στήλες της κυριακάτικης «Κ», προβλέπουν διαδικασίες για άμεση ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου χρημάτων και άλλων κινητών αξιών που δεσμεύονται ή κατάσχονται από τις δικαστικές αρχές.

Η νέα ρύθμιση, που αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην είσπραξη σημαντικών ποσών από το Δημόσιο, περιλαμβάνει και τα δεσμευμένα ακίνητα υπόδικων και καταδίκων για οικονομικά εγκλήματα ή διωκόμενων για κρατική διαφθορά.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ρευστοποιήσεις των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων θα γίνονται για φοροδιαφυγή, παραβάσεις «πόθεν έσχες», παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα (λαθρεμπορίες), της ειδικής νομοθεσίας για την προστασία των συμφερόντων της Ε.Ε (απάτες σε βάρος της Ε.Ε από κοινοτικές επιδοτήσεις και κοινοτικά κονδύλια) αλλά και υποθέσεις κρατικής διαφθοράς με κατηγορίες για απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος.

Από την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει περί τα 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων δικαστικών πηγών που έχουν εικόνα των δεσμευμένων λογαριασμών και ακινήτων σε σημαντικές «ανοιχτές» υποθέσεις. Ενδεικτικά, για την υπόθεση της Proton Bank έχουν δεσμευθεί σημαντικά χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, 160 εκατ. ευρώ, και άλλα 40 σε άλλους εμπλεκόμενους στην ίδια υπόθεση. Επίσης στην υπόθεση των ηλεκτρικών εταιρειών Energa – Ellas Power έχουν υπάρξει δεσμεύσεις 240 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλα χρηματικά ποσά και σημαντικής αξίας ακίνητα έχουν δεσμευθεί στα εξοπλιστικά. Ιδιαίτερα μεγάλης αξίας είναι τα ακίνητα του Βλάση Καμπούρογλου στην Ιθάκη, του Ακη Τσοχατζόπουλου και μελών της οικογενείας του, του Σωτ. Εμμανουήλ, πρώην διευθύνοντος συμβούλου στα Ελληνικά Ναυπηγεία (βίλα στην Κηφισιά), του ζεύγους Κυριάκου Γριβέα στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνουν και διαδικασίες ρευστοποίησης και για λογαριασμούς του εξωτερικού, ενώ σημαντική είναι η πρόβλεψη για επιεικέστερη ποινική μεταχείριση εκείνων που θα δίδουν στις δικαστικές αρχές στοιχεία για την ύπαρξη λογαριασμών και ακινήτων που δεν έχουν εντοπιστεί και θα συναινούν να ρευστοποιηθούν υπέρ του Δημοσίου.

Μόνον στην περίπτωση που οι υπόδικοι αθωώνονται θα γίνεται επιστροφή των δεσμευμένων. Με την ισχύουσα ώς σήμερα νομοθεσία, για να ρευστοποιηθούν τα δεσμευμένα υπέρ του Δημοσίου, απαιτείται αμετάκλητη δικαστική απόφαση.