Σύγκλιση, αλλά… μετ’ εμποδίων

Σύγκλιση, αλλά… μετ’ εμποδίων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδικασία σύγκλισης μεταξύ ΠΑΣΟΚ, της πρωτοβουλίας των «58» και των λοιπών κινήσεων της Κεντροαριστεράς που φιλοδοξούν να συνεργαστούν ενόψει των ευρωεκλογών συνεχίζεται, παρά τις προσωρινές τριβές. Χθες, οι συνεργάτες του κ. Ευ. Βενιζέλου προχώρησαν, κατόπιν τηλεφωνικής εντολής του από τη Γενεύη, στον διαχωρισμό της θέσης που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ από όσα περί νέου κομματικού ονόματος και συμβόλων προανήγγειλε προχθές το βράδυ ο κ. Ι. Βούλγαρης των «58» ενώπιον ενός ακροατηρίου το οποίο αποτελούνταν από στελέχη και των δύο κεντροαριστερών κοινοβουλευτικών κομμάτων (Ν. Ανδρουλάκης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Χρ. Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ και Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός και Ανδ. Παπαδόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ).

Στη Θεσσαλονίκη

«Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ», τονίζεται στο σχετικό σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος· ωστόσο επισημαίνεται ότι στη Χαρ. Τρικούπη εξακολουθούν να πιστεύουν στη «δυναμική και την ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης». Ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί αύριο απευθείας στη Θεσσαλονίκη όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Relaunching Europe) και εκεί αναμένεται να παράσχει στίγμα των προθέσεών του. Ωστόσο, οι βασικές κομματικές διαδικασίες θα δρομολογηθούν εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς τότε θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο στο οποίο θα καθοριστούν τα πρόσωπα τα οποία θα απαρτίσουν τις επιτροπές που θα συντονίσουν τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στις διπλές εκλογές. Και την Κυριακή αναμένεται και η σχετική τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να ξεκινήσει και επισήμως η πορεία του κόμματος προς τις εκλογές.

Η χθεσινή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του κ. Βούλγαρη κρίθηκε απαραίτητη και για έναν άλλο λόγο. Από νωρίς, στελέχη όπως ο κ. Μιχ. Καρχιμάκης δήλωναν δημόσια ότι ο κ. Βούλγαρης ουσιαστικά «αποκάλυψε» το «σχέδιο διάλυσης» του ΠΑΣΟΚ διά της απορροφήσεως σε έναν ευρύτερο σχηματισμό. Σημειώθηκαν και υπόγειες αντιδράσεις, τις οποίες ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να αποφύγει ενόψει των κρίσιμων μηνών που ακολουθούν.

Το πλέον φλέγον ζήτημα, το οποίο επιθυμεί να επιλύσει εντός των επόμενων εβδομάδων ο κ. Βενιζέλος, αφορά τον τρόπο συμπλήρωσης του ευρωψηφοδελτίου. Φαίνεται ότι οι περισσότεροι συμφωνούν με την προώθηση κάποιας ανοιχτής διαδικασίας, στην οποία οι υποψήφιοι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς θα έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τα πρόσωπα. Στις συζητήσεις οι οποίες διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες έχει τεθεί, πέρα από το όνομα του κ. Τ. Γιαννίτση, και εκείνο του κ. Στ. Μπένου. Αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση, ο κ. Βενιζέλος φέρεται ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου πρέπει να ανήκει στη γενιά των «τριαντάρηδων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή