ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρόικα και τρομοκρατία στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλου

troika-kai-tromokratia-sto-epikentro-tis-synantisis-samara-amp-8211-venizeloy-2002683

Όλο το πακέτο των ανοικτών μετώπων που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση αναμένεται να εξετάσουν στη συνάντησή τους ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι δύο άνδρες συναντώνται στις 18:00 της Παρασκευής στο Μαξίμου, σε μία περίοδο ιδιαιτέρως απαιτητική για την κυβέρνηση.

Η διαφυγή και οι δημόσιες απειλές Ξηρού και η έντονη αντίδραση από το εξωτερικό συνιστούν ένα άκρως δυσμενές περιβάλλον για τη δικομματική, η οποία βρίσκεται απολογούμενη για την αβελτηρία κρατικών λειτουργών που… διευκόλυναν τη διαφυγή του καταδικασμένου τρομοκράτη.

Την ίδια στιγμή, στις διαβουλεύσεις με την τρόικα παραμένουν πολλά αγκάθια ενώ ο ακριβής χρόνος επιστροφής των ελεγκτών, κανονικά περί τα τέλη του μήνα, παραμένει άγνωστος. Στα ήδη ανοικτά ζητήματα, προστέθηκε και το δημοσιονομικό κενό που προκαλούν οι δύο δικαστικές αποφάσεις (μισθοδικίο και ΣτΕ) σχετικά με τις αποδοχές δικαστικών, ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, το οποίο εκτιμάται σε περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών, επίσης παρατηρείται στασιμότητα, καίτοι στόχος της κυβέρνησης ήταν να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα στο διαρθρωτικό πεδίο προκειμένου να ενισχύσει τη φαρέτρα των επιχειρημάτων της για τα δημοσιονομικά. Ωστόσο, τόσο οι παρεμβάσεις στο γάλα (διάρκεια φρέσκου) όσο και στα φάρμακα (διάθεση μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων από super-markets) προκαλούν εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο Άδωνις Γεωργιάδης και οι Αθανάσιος Τσαυτάρης και Μάξιμος Χαρακόπουλος εμφανίζονται αρνητικοί ενώ άλλα στελέχη εισηγούνται, αντί της προώθησης των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση να επιλέξει τη στάση αναμονής και να μην ανοίξει νέα μέτωπα.

Κινητικότητα βουλευτών

Σε αυτό το πλαίσιο, έντονη είναι και η κινητικότητα στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ οπισθοχωρεί σε αρνητική στάση έναντι των διαρθρωτικών, κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είχε δώσει αρχικά τη συγκατάθεσή του, ενώ και οι γαλάζιοι εμφανίζονται απορριπτικοί. Οι 32 βουλευτές της ΝΔ από την περιφέρεια που ζήτησαν χθες τη ριζική αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αγροτών αναμένεται να κινηθούν συντονισμένα και στην περίπτωση του γάλακτος.

Το Μαξίμου παρατηρεί την κινητικότητα και ο κ. Σαμαράς επέλεξε να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα για την προσεχή Πέμπτη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει αφενός να αμβλύνει τις αντιδράσεις, αφετέρου δε να δώσει σύνθημα νίκης στις επικείμενες εκλογές, από το αποτέλεσμα των οποίων κρίνεται εν πολλοίς και η τύχη της κυβέρνησης.