Στ. Πέτσας: Η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά

Στ. Πέτσας: Η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση θα παίρνει κάθε φορά τα μέτρα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι εφόσον υπάρχει βελτίωση, τα μέτρα θα αίρονται. Ωστόσο, αν παρουσιάζεται επιδείνωση, μπορεί να εντείνονται τα μέτρα.

Σημείωσε επίσης πως ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως η Αττική, βρίσκονται στο «πορτοκαλί» σε ό,τι αφορά τον επιδημιολογικό κίνδυνο. Για την Αττική, είπε επίσης πως περίπου δύο στις τρεις ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.

Ο κ. Πέτσας προειδοποίησε πως οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, καθώς «το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό και εξελίσσεται». «Ας φροντίσουμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Αν δεν το κάνουμε, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο. Για εμάς η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά» συμπλήρωσε.

Τόνισε εξάλλου ότι ενισχύεται το σύστημα υγείας. Όπως είπε, σήμερα είναι 930 οι κλίνες ΜΕΘ, με τις 229 εξ αυτών να προορίζονται για ασθενείς με κορωνοϊό. Συμπλήρωσε ότι προστίθενται 40 επιπλέον ΜΕΘ COVID το επόμενο διάστημα, ενώ άλλες 236 ΜΕΘ δημιουργούνται από δωρεές.

«Θα διανεμηθούν ξανά οι μάσκες σε μαθητές χωρίς επιπλέον κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο»

Ως προς τα σχολεία, είπε ότι «άνοιξαν χωρίς τα προβλήματα που κάποιοι προεξοφλούσαν». Για τις μεγάλου μεγέθους μάσκες που διανεμήθηκαν σε μαθητές, τόνισε πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπήρξε μια ανορθογραφία, αναφορικά με έναν σημαντικό αριθμό από μάσκες. «Το τι έγινε έχει διευκρινιστεί από τη Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας. Και η ανορθογραφία διορθώθηκε. Σταμάτησε αμέσως η παραγωγή μασκών μεγάλου μεγέθους» πρόσθεσε κάνοντας λόγο για συλλογική ευθύνη.

Όπως τόνισε, οι μάσκες που εξαγγέληθηκε ότι θα διανεμηθούν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές θα διανεμηθούν ξανά, χωρίς επιπλέον κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο.

«Πάνω από 1.150 άτομα έχουν μεταφερθεί στη δομή του Καρά Τεπέ»

Σε ό,τι αφορά την αστυνομική επιχείρηση στη Λέσβο, είπε πως πάνω από 1.150 άτομα είχαν μεταφερθεί μέχρι το πρωί στη δομή του Καρά Τεπέ.

Συμπλήρωσε ότι η επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ επανέλαβε ότι οι συνθήκες στη δομή του Καρά Τεπέ θα είναι καλύτερες από εκείνες που επικρατούσαν στη Μόρια.

«Η αποκλιμάκωση πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια»

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε «πρώτο θετικό βήμα» την απόσυρση του Ορούτς Ρέις, ωστόσο όπως πρόσθεσε, «η αποκλιμάκωση πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια».

«Δεν γίνεται να λες ότι συνομιλείς και να συνεχίζεις να απειλείς» συμπλήρωσε και υπενθύμισε την αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων». Τόνισε δε πως, εφόσον δεν είναι προσχηματική η αποκλιμάκωση, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει από το σημείο που διακόπηκαν οι διερευνητικές επαφές το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πέτσας απάντησε πως δεν υπάρχει προγραμματισμένο ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πάντα στηρίζει την προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Συστάσεις για την κακοκαιρία

Ο κ. Πέτσας σημείωσε τέλος πως η κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στους πολίτες, λόγω του αναμενόμενου μεσογειακού κυκλώνα. «Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες, να ενημερώνονται για την κατεύθυνση του φαινομένου και τις περιοχές από τις οποίες πιθανό να περάσει. Έτσι ώστε να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας» υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή