Μητσοτάκης: Η Αγκυρα κινείται συχνά εκτός Διεθνούς Δικαίου

Μητσοτάκης: Η Αγκυρα κινείται συχνά εκτός Διεθνούς Δικαίου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αξία της αμυντικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ εξήρε στη χθεσινή τοποθέτησή του από την 115 Πτέρυγα Μάχης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας, παράλληλα, τον σκεπτικισμό του σχετικά με την ειλικρίνεια των προθέσεων της Τουρκίας στον επικείμενο διάλογο που δρομολογείται. Ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συνέφαγαν χθες το μεσημέρι μαζί με Ελληνες υπουργούς και Αμερικανούς διπλωμάτες, ενώ τελευταίος σταθμός τού επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προτού αναχωρήσει για την Κροατία και την Ιταλία, ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Απτέρας.

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τον μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams στη ναυτική βάση της Σούδας, κάτι που σημείωσε εν συνεχεία και ο κ. Πομπέο. Επίσης ανέφερε ότι «στη Σούδα απλώνονται συμμαχικές δυνάμεις, στα νερά της διεξάγονται κοινές ασκήσεις και στον ουρανό της Κρήτης πετούν ελληνικά και αμερικανικά αεροσκάφη», ενώ σημείωσε ότι η αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας μας με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 μας σε Viper. Αλλά και με κοινά προγράμματα και πολύ σημαντικές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην «επιθετικότητα της Τουρκίας», τονίζοντας τις «προκλητικές ενέργειες εκτός Διεθνούς Δικαίου, τις οποίες η Αγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου. Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «σε μία στιγμή που παλιοί εχθροί γίνονται φίλοι, όπως το Ισραήλ με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν, στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα απειλών και αντιπαλότητας» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία κινείται συχνά «με προκλητικές ενέργειες εκτός Διεθνούς Δικαίου, με μια αχρείαστα ακραία ρητορική η οποία φορτίζει το κλίμα, αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της». Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, επίσης, ότι παρουσίασε «τις ελληνικές θέσεις, που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με την τελευταία ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Αντιδράσεις 

Η επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε επιθετικά από την Τουρκία, η οποία μέσω του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, διαπίστωσε «μονομέρεια» υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα που «δεν εξυπηρετεί στη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή και βάζει εμπόδια στις σχέσεις με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». Οι δηλώσεις του κ. Πομπέο σχετικά με τη ρωσική προσπάθεια να επεκτείνει την επιρροή της μέσω των θρησκευτικών δεσμών που δημιουργεί το ορθόδοξο δόγμα, προκάλεσαν την αντίδραση της Μόσχας. Η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα σημείωσε μέσω Twitter ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να τραβήξουν την Ελλάδα στο αντιρωσικό μέτωπο. Η αντιρωσική υστερία δύσκολα μπορεί να βρει ανταπόκριση στον φίλο ελληνικό λαό». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή