ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης έθεσε ξανά ο Ακάρ

zitima-apostratiotikopoiisis-ethese-xana-o-akar-561099613

Στις αξιώσεις της για αποστρατιωτικοποίηση νησιών –αναφέροντας ενδεικτικά το Καστελλόριζο- επιμένει η Άγκυρα. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ καταλόγισε στην Ελλάδα ότι «παραβιάζει την αποστρατιωτικοποιημένη κατάσταση νησιών όπως το Καστελλόριζο».

Μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο την Τετάρτη και αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ακάρ υποστήριξε ότι «ο πυρήνας των διαφορών είναι οι υπερβολικοί και μονομερείς ισχυρισμοί της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων».

Κατηγόρησε δε την Ελλάδα για «τεράστιες εδαφικές αξιώσεις» με στόχο να περιορίσει την Άγκυρα στις ακτές της, προσθέτοντας πως η Τουρκία «έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο με μήκος περίπου 2.000 χιλιόμετρα».

«Η Ελλάδα διεκδικεί υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για το Καστελλόριζο, το οποίο έχει έκταση μόλις 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα», συνέχισε. «Αυτό το νησί απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Είναι προφανές ότι τέτοιοι ισχυρισμοί δεν είναι ούτε ρεαλιστικοί ούτε δίκαιοι» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να παραβιάσει τα νόμιμα δικαιώματα καμίας χώρας και υπογράμμισε ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων με την Ελλάδα μέσω του διεθνούς δικαίου και των διαπραγματεύσεων. Ζήτησε δε αντικειμενικότητα κατά τη σύγκριση των ελληνικών και τουρκικών επιχειρημάτων.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ακάρ είπε πως η επίλυσή του είναι δυνατή «μόνο με την αποδοχή του γεγονότος ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού».

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη για διήμερες συνομιλίες, ιδίως για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Τα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής αναμένεται να περιλαμβάνουν έμμεση αναφορά στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα και πιθανώς ξεχωριστή παράγραφο για την Κύπρο.

Την Τετάρτη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σχολίασε αναφερόμενη στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας πως «δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης».

Με πληροφορίες από Anadolu