ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ για Κυπριακό: Οι τουρκικές ενέργειες δεν βοηθούν την επανέναρξη συνομιλιών

ptd-gia-kypriako-oi-toyrkikes-energeies-den-voithoyn-tin-epanenarxi-synomilion-561102100

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως άλλωστε και η Ελλάδα, παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην προσπάθεια εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής και συνολικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ε.Ε.» αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μήνυμά της προς τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη με την ευκαιρία της 60ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

«Λύσης, η οποία θα διασφαλίσει την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων» προσθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο μήνυμα της η κ. Σακελλαροπούλου εκφράζει την πεποίθηση πως «την προσήλωσή μας στον εθνικό αυτό στόχο, δεν πρόκειται να κάμψει η τουρκική επιθετικότητα και η τουρκική αδιαλλαξία».

Επαναλαμβάνει δε πως στο Κυπριακό προτεραιότητα είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

«Ωστόσο, οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, καθώς και οι απειλές περί εποικισμού των Βαρωσίων, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη δημιουργία του αναγκαίου προς τούτο κλίματος» συμπληρώνει.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις εποικοδομητικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες που καταβάλλετε στο πλαίσιο, και με τη συνδρομή, της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβεβαιώνει επιπλέον πως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τη νομιμοποίηση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και του τουρκικού εποικισμού.

Η κ. Σακελλαροπούλου παρατηρεί εξάλλου πως η Κύπρος, παρά τη συνεχιζόμενη για 46 χρόνια τουρκική κατοχή, εξακολουθεί σταθερά να παραμένει στην τροχιά των πλέον ανεπτυγμένων κοινωνιών και να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εμβάθυνση των τριμερών και άλλων πολυμερών σχημάτων πολυδιάστατης συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι αυτονόητη η στήριξη στην Κύπρο, σε μήνυμά του προς τον κ. Αναστασιάδη για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας