Κυρ. Μητσοτάκης: Τα έκτακτα μέτρα έσωσαν τη ΔΕΗ – Παρουσιάστηκε το νέο logo

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα έκτακτα μέτρα έσωσαν τη ΔΕΗ – Παρουσιάστηκε το νέο logo

4' 16" χρόνος ανάγνωσης

Ως ένα «υποδειγματικό success story» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πορεία της ΔΕΗ, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, κατά την οποία παρουσιάστηκε το νέο logo της Επιχείρησης, καθώς και ένα πρόγραμμα εκπτώσεων για τους καταναλωτές. 

«Αξίζουν συγχαρητήρια στην ηγεσία και τα στελέχη της. Αλλά και σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο ξεχωριστά. Όλοι έβαλαν πλάτη όχι απλά για να φύγουμε από τον κίνδυνο της κατάρρευσης, αλλά για το γεγονός ότι η τιμή της επιχείρησης έχει τριπλασιαστεί και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμων επενδυτών» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προοπτικές περαιτέρω εξέλιξης, παραπέμποντας στον τομέα της πράσινης ενέργειας. «Υπάρχει και το βλέμμα στο μέλλον με την ταχύτατη στροφή στις καθαρές και φθηνές πηγές ενεργείας. Ήταν αδιανόητο, ανεξήγητο ο κυρίαρχος παίκτης της αγοράς ενέργειας να έχει μερίδιο στις ΑΠΕ που με το ζόρι έφτανε το 3%».

Προανήγγειλε δε, ένα νέο πλαίσιο για την κατασκευή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας και υπεράκτιων αιολικών πάρκων. «Μεγάλη σημασία αποδίδω στην γρήγορη εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών. Το βασικό κέρδος απ’ αυτή τη σημαντικότατη επένδυση είναι ότι οι ίδιοι οι καταναλωτές θα μετατρέπονται ταυτόχρονα και σε παραγωγούς έξυπνης, καθαρής ενέργειας» συμπλήρωσε.

Ειδική αναφορά έκανε και στην κατάσταση, στην οποία είχε περιέλθει η ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια, χαιρετίζοντας την αποδοτικότητα των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν από την παρούσα κυβέρνηση. «Τα έκτακτα μέτρα έσωσαν την εταιρεία από την κατάρρευση. Αποδείξαμε ότι σε μια ανοικτή οικονομία υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την πρόοδο και ότι κάτω από αντίξοες συνθήκες μπορεί να επιτευχθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός μιας δημόσιας επιχείρησης. Μπορεί λοιπόν μια δημόσια επιχείρηση να γίνει απολύτως ανταγωνιστική».

Δωρεάν πάγιο για όλους

Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, από το βήμα της εκδήλωσης, ανακοίνωσε ένα προσωρινό εκπτωτικό πακέτο για οικιακούς πελάτες, επιχειρήσεις και ευάλωτους καταναλωτές, το οποίο αντανακλά τα «πολύ ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα». Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου, προβλέπεται:

  • Δωρεάν πάγιο για όλους
  • Επιπλέον έκπτωση 8% για τους ευάλωτους πελάτες
  • Έκπτωση 8% σε οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις με καταναλώσεις πάνω από 2.000 KWh
  • Διπλασιασμός της έκπτωσης στους πελάτες e-bill από 5 σε 10 ευρώ

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δωρεάν τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πελατών στον αριθμό 800-900-1000, καθώς και τη διευρυμένη λειτουργία 24 καταστημάτων, τα οποία θα παραμένουν ανοιχτά έως τις 8.00 το βράδυ.

«Εάν πριν ένα χρόνο έλεγε κάποιος ότι σήμερα μια σειρά από συναλλαγές θα γίνονταν από το τηλεφωνικό κέντρο ή μέσω τσατ, οι περισσότεροι θα δυσπιστούσαν. Το ίδιο θα δυσπιστούσαν αν τους λέγαμε ότι πολλά καταστήματα θα λειτουργούν και απόγευμα και πολλές συναλλαγές θα γίνονταν με ραντεβού. Κι όμως, τα κάναμε πράξη» διαμήνυσε ο κ. Στάσσης.

Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και ηλεκτροκίνηση

Όσον αφορά το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, ο επικεφαλής της ΔΕΗ έθεσε ως στόχο την αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από το σημερινό 2% στο 20% έως το 2024.

«Για τον λόγο αυτό προχωράμε σε μεγάλες διεθνείς επενδυτικές συμφωνίες και συνεργασίες, ούτως ώστε από ουραγός στις ΑΠΕ να γίνουμε κινητήρια δύναμη της πράσινης ενέργειας. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε κατά πολύ την ισχύ του 1GW μέχρι το 2023 μέσα από μία δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος περίπου 6GW. Ενδεικτικά, έχουμε ήδη ξεκινήσει την κατασκευή φωτοβολταικών πάρκων στην Πτολεμαΐδα ισχύος 30MW, είμαστε κοντά στην επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή και του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των 200MW στην ίδια περιοχή, ενώ και στην Μεγαλόπολη είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή 50MW φωτοβολταϊκών».

Επιπλέον, έθεσε ως στόχο την άμεση εγκατάσταση 1.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σ’ όλη την Ελλάδα και ακόμη 10.000 σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα έκτακτα μέτρα έσωσαν τη ΔΕΗ – Παρουσιάστηκε το νέο logo-1

Χατζηδάκης: Παράδειγμα επιτυχίας

Τον λόγο πήρε και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εξήρε την απόδοση της ΔΕΗ κατά τους τελευταίους μήνες. «Κανένας τομέας ίσως δεν αποτυπώνει τόσο ξεκάθαρα την αλλαγή που γίνεται κάθε μέρα πράξη όσο η ΔΕΗ» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Όπως υπενθύμισε, παράλληλα, η ΔΕΗ, η οποία το 2019 έφτασε ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, σήμερα έχει εξυγιανθεί, είναι και πάλι κερδοφόρα και αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας για την οικονομία και τη χώρα.

Επιπλέον, «ενώ είχε συνειδητά οδηγηθεί -με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ- στη μείωση του μεριδίου στην ελληνική αγορά, προς όφελος των ανταγωνιστών της, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα, σήμερα, χωρίς ΝΟΜΕ, είναι και πάλι ανταγωνιστική, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των καταναλωτών».

Και ακόμη, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ «ήταν κολλημένη στον λιγνίτη, με ελάχιστη συμμετοχή στις ΑΠΕ, και ολόκληρες περιοχές της χώρας βρίσκονταν βυθισμένες στη μόλυνση, σήμερα εισέρχεται σε μια νέα εποχή πράσινης ενέργειας και οι περιοχές αυτές, στην τροχιά της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης».

«Οι συγκρίσεις είναι καταλυτικές και αντανακλούν τη μεγάλη διαφορά που γίνεται τώρα στον τόπο» συμπέρανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ειδική μνεία έκανε, τέλος, και στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης, όπως και στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. «Η ΔΕΗ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά πορεία της. Με τρόπο όχι μόνο συμβολικό, αλλάζοντας το σήμα της, αλλά κυρίως με τρόπο ουσιαστικό: με την εξυγίανση της, με τον εκσυγχρονισμό της, με τη μετατροπή της σε μία εταιρεία που κοιτάζει μπροστά, στηρίζοντας τη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει σήμερα η Ελλάδα».