ΚΙΝΑΛ: κλιμάκωση της κριτικής προς κυβέρνηση

ΚΙΝΑΛ: κλιμάκωση της κριτικής προς κυβέρνηση

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνας σαφών μηνυμάτων για τις κατευθύνσεις του Κινήματος Αλλαγής τη νέα πολιτική σεζόν, εντός και εκτός των τειχών, ήταν ο Σεπτέμβριος. Το στίγμα που εξέπεμψε η Φ. Γεννηματά, μέσω της 3ης Σεπτεμβρίου, της ΔΕΘ και της συνέντευξης Τύπου της περασμένης Τετάρτης, οδηγεί σε καθαρά συμπεράσματα για το πού και πώς σκοπεύει να κινηθεί η παράταξη τους προσεχείς μήνες.

Με το βλέμμα συνολικά στο πολιτικό σκηνικό, δύο φράσεις που προτάσσει συχνά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είναι ενδεικτικές: «τεχνητός διπολισμός» και «μοναδική, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση». Εν ολίγοις, στη Χαρ. Τρικούπη πιστεύουν ότι ο δύσκολος φετινός χειμώνας θα αναδείξει αδυναμίες της κυβέρνησης, δημιουργώντας έδαφος για το οποίο εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει το πολιτικό και ιδεολογικό κεφάλαιο ώστε να το εκμεταλλευτεί.

Πώς μεταφράζεται αυτό στην πράξη για το ΚΙΝΑΛ; Αφενός, με κλιμάκωση της κριτικής προς τα δεξιά, κάτι που ήδη εκφράζεται και θα συνεχιστεί, με έντονο ιδεολογικό πρόσημο. Αφετέρου, αλλάζοντας τη «φύση» της σύγκρουσης με την Κουμουνδούρου.

Σε αντίθεση με πέρυσι, που καταγραφόταν ένα διαρκές, εν πολλοίς μονόπλευρο, φλερτ, η μάχη μεταξύ των δύο πλευρών έχει μεταφερθεί εξ ολοκλήρου πια στο πεδίο της αντιπολίτευσης και την πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο, με την κ. Γεννηματά να απευθύνει συνεχή προσκλητήρια συστράτευσης και προς πρώην στελέχη που δεν άλλαξαν στρατόπεδο μετά την καθίζηση του ΠΑΣΟΚ.

Αλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας έχει αφήσει πίσω τις κινήσεις προσέγγισης, ενώ και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεν γκρέμιζαν τις γέφυρες προς τα αριστερά, εκτιμάται ότι έχουν αποθαρρυνθεί από τις εσωτερικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση και την πορεία των πασοκογενών που ακολούθησαν την οδό προς την Κουμουνδούρου.

Στο εσωκομματικό πεδίο τα δεδομένα είναι προσώρας σταθερά, αλλά και άμεσα εξαρτώμενα από τις δημοσκοπήσεις. Η κ. Γεννηματά εμφανίζεται σίγουρη πως το δίπτυχο «υπεύθυνη αντιπολίτευση – προγραμματική επάρκεια» θα φέρει την παράταξη άμεσα σε θέση ισχύος στο αντιπολιτευτικό τόξο. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική ανάγνωση εντός των κομματικών τειχών, καθώς υπάρχει και ο προβληματισμός ότι και η κυβέρνηση συγκρατεί δυνάμεις, αλλά και η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιοσημείωτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή