Η ώρα της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή

Η ώρα της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή

η-ώρα-της-δικαιοσύνης-για-τη-χρυσή-αυγή-561106723

Η Δικαιοσύνη ολοκληρώνει σήμερα το βαρύ, από πολιτικής και ποινικής πλευράς, έργο ποινικής αντιμετώπισης του ναζιστικού φαινομένου στη χώρα μας με την έκδοση της απόφασης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Επειτα από 5,5 χρόνια και ενώ το πολιτικό μόρφωμα, η ηγεσία του οποίου δικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση, έχει πολιτικά αφυδατωθεί, το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει απόφαση που θα επικυρώσει ή όχι το βαρύ κατηγορητήριο.

Η εμβληματική πρόεδρος της δίκης Μαρία Λεπενιώτου θα ανακοινώσει στις 11 το πρωί την ετυμηγορία των δικαστών για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων, δρομολογώντας ουσιαστικά τις όποιες εξελίξεις για την οριστική έκδοση της απόφασης. Η απόφαση που δικαστηρίου αναμένεται με εξαιρετικά μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον εντός και εκτός συνόρων, και για τον λόγο αυτό δεκάδες είναι και οι ξένοι δημοσιογράφοι που έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν στο δικαστήριο.

Η πιο κρίσιμη από κάθε πλευρά –πολιτική και ποινική– απόφαση του δικαστηρίου θα είναι η σημερινή, καθώς θα ανακοινώσει ποιοι από τους 68 κατηγορουμένους θα κριθούν ένοχοι και ποιοι θα αθωωθούν. Και το σημαντικότερο· θα ανακοινώσει αν οι πολιτικοί που δικάστηκαν για την εγκληματική δράση της Χ.Α. θα κριθούν ένοχοι ή όχι.

Η απόφαση για τα πολιτικά στελέχη της Χ.Α. συμπεριλαμβανομένων των Νίκου Μιχαλολιάκου, Ηλία Κασιδιάρη και άλλων επώνυμων στελεχών της είναι βαρύνουσας σημασίας. Αν το δικαστήριο τους καταδικάσει ως εγκληματική οργάνωση, πέραν της ποινικής τιμωρίας που θα τους επιφυλάξει, θα θέσει την ταφόπετρα για το πολιτικό μόρφωμα που συνδέθηκε και με εγκληματικές πράξεις, επικυρώνοντας την απόφαση της ελληνικής πολιτείας και της Δικαιοσύνης για ηχηρή καταδίκη του ναζιστικού φαινομένου.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν το δικαστήριο υιοθετήσει την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, θα οδηγήσει σε μαζική αθώωση τους πολιτικούς της Χ.Α. αλλά και άλλους που δικάστηκαν για διάφορα εγκλήματα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση και η έκδοση της απόφασης χρονικά θα εξαρτηθεί από το αν το δικαστήριο θα είναι καταδικαστικό για την ενοχή των κατηγορουμένων ή όχι.

Αν είναι καταδικαστικό το δικαστήριο, η απόφαση θα κάνει να εκδοθεί ημέρες, μιας και εκτός από την ενοχή θα δοθεί μάχη για τα ελαφρυντικά, αν δοθούν και σε ποιους, θα ανακοινωθούν προτάσεις για τις ποινές για να καταλήξει τελικά το δικαστήριο ποιοι θα καταδικαστούν και σε ποιες ποινές και ποιοι θα πάνε μέσα.

Αναγνώριση ελαφρυντικών

Πάντως, κατά τη σημερινή ημέρα, πέραν της αποφάσεως για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων, το δικαστήριο θα ασχοληθεί και με την αναγνώριση ελαφρυντικών με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οι δικαζόμενοι πολιτικοί της Χ.Α. δεν θα παραστούν στο δικαστήριο ούτε κατά τη διάρκεια της έκδοσης της απόφασης, κάτι που έκαναν και καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης σε μια προσπάθεια να αποσυνδεθούν επικοινωνιακά από το βαρύ κατηγορητήριο.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια και είναι άγνωστο αν το δικαστήριο θα διακόψει το μεσημέρι για να συνεχίσει την επόμενη ή αν επιλέξει η συνεδρίασή του να κρατήσει έως αργά το βράδυ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή