Δυσφορία Ερντογάν για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ε.Ε.

Δυσφορία Ερντογάν για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ε.Ε.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να κινείται η Αγκυρα, παρά τις επιμέρους ενδείξεις αποκλιμάκωσης, όπως η πρόσφατη αποχώρηση του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Χθες, η τουρκική προεδρία δημοσιοποίησε τηλεδιάσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, παρόντων συνεργατών του όπως ο διοικητής των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν και ο Ιμπραήμ Καλίν. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της τουρκικής προεδρίας, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε στην κ. Μέρκελ τη δυσαρέσκειά του για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι υπολειπόταν σε στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν έδαφος για διάλογο, συνεργασία και υπέρβαση προβλημάτων.  

Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι υποκύπτει «στην πίεση και τους εκβιασμούς» της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά την προσέγγιση, καλή τη πίστει, της Τουρκίας. Ενδεικτική της συνολικότερης αντίληψης που έχει ο κ. Ερντογάν είναι η αποστροφή ότι «τα μεγάλα συμφέροντα της Ευρώπης δεν πρέπει να θυσιάζονται για χάρη των ελάσσονων σημασίας συμφερόντων μερικών κρατών-μελών». Οι διαρροές από την πλευρά του κ. Ερντογάν δεν είναι εντελώς τυχαίες, ιδιαίτερα, καθότι αυτές καταγράφηκαν λίγο μετά τα πρώτα στοιχεία από την έκθεση προόδου της Ε.Ε., η οποία αποτελεί κόλαφο για τις τουρκικές επιδόσεις σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη, ενώ περιλαμβάνει και ουκ ολίγες προειδοποιήσεις για την οικονομία της γειτονικής χώρας.

Εντός αυτής της μάλλον όχι ιδιαίτερα θετικής ατμόσφαιρας, καθώς τον δρόμο των σκληρών θέσεων υποδεικνύει ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, Αθήνα και Αγκυρα αναζητούν την ημερομηνία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών. Αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρίσκονται στην Μπρατισλάβα για το Φόρουμ Παγκόσμιας Ασφάλειας που διεξάγεται στη σλοβακική πρωτεύουσα, δίχως να είναι διόλου σαφές αν οι δύο άνδρες θα συναντηθούν. Η δρομολόγηση των διερευνητικών επαφών είναι απολύτως ανεξάρτητη από πιθανή συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, αν και στην παρούσα φάση μια τέτοια συνάντηση θα λειτουργούσε μόνο ως στοιχείο καλής θέλησης.

Πάντως, είναι απολύτως σαφές ότι η χθεσινή απόφαση για άνοιγμα τμήματος της παραλίας της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, που, μάλιστα, ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση του αποκαλούμενου «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους με τον κ. Ερντογάν, εγείρει συνολικότερα προβλήματα. Από το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάστηκε «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων», και τονίστηκε ότι «η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή