Η διαγραφή Κοντονή και το έντονο παρασκήνιο

Η διαγραφή Κοντονή και το έντονο παρασκήνιο

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εθεσε εαυτόν εκτός Κινήματος», έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου και με τις πιο συνοπτικές διαδικασίες, όταν ήθελε να καθαρίσει το τοπίο από τους διαφωνούντες, αποδείκνυε πως είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της παράταξής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν διαγράφει, αποτελεί παρελθόν, με τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει το παιχνίδι πάνω του τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και να χτυπά «καμπανάκι» σε όσους δεν συμμορφώνονται. Η συζήτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τις πρακτικές ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανοίξει, καθώς αυτό που ξένισε λίγα στελέχη ήταν πως δεν έγιναν αμέσως γνωστές οι διαδικασίες αποπομπής. Κατά τα άλλα, ο Σταύρος Κοντονής κατάφερε να «παγώσει» την Κουμουνδούρου και κανείς δεν διαφώνησε σε αυτό.

Η μετωπική

Το παρασκήνιο είναι έντονο, αφού το βράδυ της ίδιας ημέρας στην επτάωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μόνο παράπονα και έντονος προβληματισμός για τον Σταύρο Κοντονή εκφράστηκαν από τα μέλη του οργάνου. Κουβέντα για διαγραφή, κυρίως από τον πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι η ευκαιρία της ανασκευής από τον πρώην υπουργό είχε χαθεί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ο γραμματέας της Κ.Ε., Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε ήδη συνομιλήσει με τον συντονιστή της νομαρχιακής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου η επιτροπή να συγκληθεί και να ζητηθεί από τον πρώην υπουργό η αποχώρησή του. 

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το γεγονός ότι χαρακτήρισε τους συντρόφους του στον τηλεοπτικό σταθμό Open «άθλιους, συκοφάντες και ψεύτες», κάνοντας τον πρόεδρο έξω φρενών. Και μπορεί η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας να μην ανέφερε τη λέξη «διαγραφή», που εξακολουθεί να αποτελεί «κόκκινο πανί» για την αριστερή πτέρυγα, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας έκρινε ότι οποιαδήποτε αδράνεια και ανοχή θα προσέβαλε συνολικά το κόμμα. 

Με βάση όσα μετέφεραν κομματικές πηγές στην «Κ», κάλεσε τους συνεργάτες του στο γραφείο και τους είπε: «Ο Σταύρος επέλεξε να μη σεβαστεί τη συλλογικότητα και τον κόσμο της Αριστεράς. Δική του επιλογή, δική του ευθύνη». Το πρωί της Παρασκευής οι αρμόδιοι «επί του πρωτοκόλλου» της Κουμουνδούρου επικοινώνησαν με τη νομαρχιακή της Ζακύνθου, προκειμένου οι διαδικασίες να τρέξουν με διαφορετικό και πιο γρήγορο τρόπο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του καταστατικού του κόμματος περί «αφαίρεσης ιδιότητας μέλους του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η Ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα», έλεγε ο Μαρξ, αποτυπώνοντας σε ένα βαθμό όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα. Οι συνεχείς καβγάδες στην Κουμουνδούρου έφεραν το κόμμα σε δεινή θέση, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει υπομονή στα «συντροφικά αλληλοκαρφώματα». Οταν, όμως, σε μια ιστορική στιγμή, όπως η καταδίκη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, συνειδητοποίησε πως δίνεται η καλύτερη πάσα στη Ν.Δ. να θολώσει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά του φασισμού και κατά της παραδειγματικής τιμωρίας μιας εγκληματικής οργάνωσης, τα πράγματα σοβάρεψαν πολύ. Τι ενόχλησε τους πάντες στην Κουμουνδούρου; Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, ο «Σταύρος Κοντονής ταυτίστηκε με την κυβερνητική επιχειρηματολογία σε ένα χρονικό σημείο που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελε να πρωτοστατήσει στην καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής».

Μετά τη σύσταση της επιτροπής δεοντολογίας από τον Δ. Τζανακόπουλο και την Ο. Γεροβασίλη όλοι έψαχναν να βρουν ποιος θα έσπαγε τα ταμπού των διαγραφών στον νέο ΣΥΡΙΖΑ που δεν αφήνει ατιμώρητες τις «ανταρσίες». Ο πρώην υπουργός ήταν εδώ και μήνες σε τροχιά εξόδου. Στην Κουμουνδούρου μιλούν για πλήρη απομόνωσή του ειδικά μετά την αποτυχία του να εκλεγεί στη μονοεδρική της Ζακύνθου τον περασμένο Ιούλιο. Εχασε την έδρα για σχεδόν 500 ψήφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή τη Δευτέρα. Ο Σταύρος Κοντονής του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Κεντρική Επιτροπή, τονίζοντας προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι το κόμμα είναι εγκαταλελειμμένο και πως ο ίδιος, που δεν ανήκει σε ομάδες, μηχανισμούς και τάσεις, βλέπει το χάσμα του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία να μεγαλώνει. Χαρακτηριστικό της απόστασης που είχε κρατήσει το τελευταίο διάστημα είναι πως δεν συμμετείχε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ε., όπου εξελέγη νέος γραμματέας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Αρκετά στελέχη τότε είχαν συνδυάσει την απουσία του με τις βολές που εξαπέλυε συχνά – πυκνά για τον τρόπο λειτουργίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν πως στην προτελευταία κλειστή σύσκεψη του ανώτατου οργάνου στην οποία είχε παρευρεθεί, άσκησε σκληρή κριτική προς τον πρόεδρο για το γεγονός ότι κανένας υπουργός της κυβέρνησης των 4,5 χρόνων δεν κλήθηκε να κάνει τον απολογισμό του και με βάση τα λάθη και τους σωστούς χειρισμούς να συγκροτηθεί ένα σοβαρό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Παλιές διαφωνίες

Τόσο τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου όσο και της κοινοβουλευτικής ομάδας απέδιδαν τη συμπεριφορά του στην «απύθμενη πικρία» του, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, για την αποχώρησή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης το καλοκαίρι του 2018. Η διαφωνία του για τη συνταγματική αναθεώρηση ήταν ηχηρή στις αρχές του 2019. Τόσο σε σχέση με την πιθανότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, αν δεν γίνει εφικτό από τη Βουλή, όσο και με τη θέση του Μαξίμου εκείνη την περίοδο πως το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων δεσμεύουν και την επόμενη Βουλή.

Κατά την περίοδο που συνυπήρχε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στο υπουργείο οι φήμες πως οι σχέσεις τους δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές οργίαζαν. Η δήλωσή του τον Φεβρουάριο του 2020 σε σχέση με τις καταθέσεις των δικαστικών λειτουργών, πως, εφόσον ισχύουν οι παράνομες διαρροές, «εμπεριέχουν πολύ σοβαρά επιβαρυντικά στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο», προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Είχε θεωρηθεί πως αδειάζει μεγαλοπρεπώς την υπερασπιστική γραμμή που είχε χαράξει το κόμμα, αφού και ο ίδιος ο πρόεδρος συνέχιζε να στηρίζει τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο Σταύρος Κοντονής, ως πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, είχε εκφράσει την αντίθεσή του και για την αγορά του VAR από το Δημόσιο, τονίζοντας πως θα έπρεπε να είχε γίνει από τη Super League.

Οσον αφορά το πιο πρόσφατο επεισόδιο που οδήγησε στην παραίτηση και διαγραφή του, οι παλαιοί πλέον σύντροφοί του υποστηρίζουν, πως για εκδικητικούς λόγους επιχείρησε να προκαλέσει εντυπώσεις, καθώς οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής εξέφρασαν την άποψη ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ευνοϊκής μεταχείρισης του μορφώματος με τους νέους κώδικες και πως ο κ. Κοντονής ως νομικός θα έπρεπε να το γνωρίζει. Ο ίδιος τονίζει πως δεν ήθελε στη συνέντευξη που παραχώρησε να αναφερθεί στους λόγους της παραίτησής του, που ήταν καθαρά εσωκομματικοί, απλώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψε και το θέμα των ποινών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή