Άγκυρα: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της»

Άγκυρα: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βολές κατά της Ελλάδας και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια εκτοξεύει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, με αφορμή συνέντευξη του Έλληνα ΥΠΕΞ.

Σε δήλωσή του, ο κ. Ακσόι κάνει λόγο για αβάσιμες αιτιάσεις του κ. Δένδια, αναφερόμενος σε συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στον Ελεύθερο Τύπο.

Ο κ. Ακσόι υποστηρίζει ότι οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν το 2016 κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας και όχι της Τουρκίας, ενώ δηλώνει ότι οι συζητήσεις δεν αφορούν μόνο ένα θέμα.

Αναφέρει επίσης ότι τα Βαρώσια άνοιξαν «για δημόσιες επισκέψεις και όχι για την Τουρκία». «Ο ισχυρισμός της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων ότι αυτό το βήμα αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν στη θάλασσα απειλούν τη διεθνή ασφάλεια είναι γελοίος και δεν είναι σοβαρός» προσθέτει.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι «δεν θα επικρατήσει ο λόγος των απειλών και του εκβιασμού» και κατηγορεί την Ελλάδα ότι «προχωρά σε δράσεις και δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση».

Ως προς την τουρκική NAVTEX για άσκηση ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, η Άγκυρα αναφέρει ότι είναι απάντηση σε άσκηση που ανακοίνωσε η Ελλάδα για τις 29 Οκτωβρίου.

Ο κ. Ακσόι καταλήγει λέγοντας πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Επιστρέφει το Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα βγάζει ξανά το Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από τις 12 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό της σκάφος με NAVTEX – η οποία εκδόθηκε από τον Σταθμό Αττάλειας (1262/20) μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ – σε απόσταση αναπνοής, στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, προχωρώντας σε κίνηση απότομης κλιμάκωσης της έντασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή