Αλλαγές με κοινωνικό πρόσημο

Αλλαγές με κοινωνικό πρόσημο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως με κοινωνικό πρόσημο, περιλαμβάνει ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για το 2021. Ανεξάρτητα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εξέλιξη της πανδημίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί κομβικό να μη μείνει πίσω το μεταρρυθμιστικό έργο, που είναι και ο βασικός πυλώνας για τον οποίο ψηφίστηκε η κυβέρνηση πριν από 15 μήνες και εν πολλοίς θα κριθεί στο τέλος της. Στο μπλοκάκι του Ακη Σκέρτσου, ως αρμόδιου υπουργού για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, υπάρχουν, μεταξύ άλλων, έξι μεταρρυθμίσεις που στο Μαξίμου θεωρούνται «εμβληματικές», καθώς απαιτούν τη συνεργασία μίνιμουμ δύο υπουργείων και η υλοποίησή τους μετασχηματίζει τον πυρήνα κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής χιλιάδων πολιτών. 

Πρώτον, «εκπαίδευση» του επιτελικού κράτους. Στον σχεδιασμό για τη νέα χρονιά περιλαμβάνεται η εκπαίδευση των ανθρώπων που αποτελούν την κρατική διοίκηση. Στο πλαίσιο της αποφυγής υπουργοκεντρικών υπουργείων, που έχει ήδη ξεκινήσει, ο στόχος είναι να υπάρξουν σεμινάρια και δείκτες αξιολόγησης, για όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, ώστε αφενός να μπορεί να εξασφαλιστεί η συνέχεια του κράτους, αφετέρου να συνεχιστεί η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Το έργο έχει επωμιστεί κατά κύριο λόγο το υπουργείο Εσωτερικών.

Δεύτερον, θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ΕΣΥ. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της προληπτικής ιατρικής. Η περίθαλψη σήμερα στη χώρα είναι «νοσοκομειοκεντρική», επιβαρύνοντας τα νοσοκομεία σε όλα τα επίπεδα. Η ενίσχυση του πρώτου βαθμού περίθαλψης θα εξοικονομήσει πόρους.

Τρίτον, θα υπάρξει μεταρρύθμιση για την απασχόληση των γυναικών. Το σχέδιο είναι υπό εξέταση με κυβερνητικές πηγές να το περιγράφουν γύρω από το δίπτυχο «ίση μεταχείριση, ίσες ευκαιρίες». Βασικό κομμάτι αυτού του άξονα, θα είναι η ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε μία γυναίκα να μπορεί να εργαστεί πιο εύκολα ακόμα και μετά τη μητρότητα, ενώ θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο προστασίας για μία μητέρα.

Τέταρτον, αναμένεται η δημιουργία νέας εθνικής αρχής για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Εσωτερικών θα εμπλέκονται στη νέα πολιτική για τα ΑμεΑ, που θα επιδιώκει την αντιμετώπισή τους ως ισότιμα μέλη και όχι μόνο ως αποδέκτες μιας επιδοματικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δοθούν κίνητρα στους εργοδότες για προσλήψεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ θα υπάρξει πλήρης συμμόρφωση των δημοσίων κτιρίων σε προσβασιμότητα. Στο ίδιο πλαίσιο θα προβλέπονται επιπλέον φοροελαφρύνσεις.

Πέμπτον, ετοιμάζεται αλλαγή στις δημόσιες συμβάσεις. Πρόκειται για μία κολοσσιαία μεταρρύθμιση στην οποία εμπλέκονται τρία διαφορετικά υπουργεία. Ανάπτυξης, Υποδομών και Ψηφιακής Πολιτικής. Βασικός στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της διαφάνειας και της ταχύτητας. Σήμερα εάν κάποιος προτάξει τη διαφάνεια χάνει σε ταχύτητα, ενώ αν επιχειρηθεί μία επένδυση με γρήγορους ρυθμούς θα σκοντάψει πάνω σε διατάξεις που μπορεί να την ακυρώσουν.

Εκτον, αλλά όχι αμελητέο, είναι η επαγγελματική εκπαίδευση. Το ν/σ είναι υπό διαμόρφωση και προβλέπει ένα κεντρικό συμβούλιο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων αλλά και Περιφερειών. Το Συμβούλιο θα εξετάζει τις ανάγκες ανά περιοχή –π.χ. Κυκλάδες για τουριστικά επαγγέλματα– και ακολούθως θα διαμορφώνει το πλαίσιο ώστε να υπάρχει άμεση απορρόφηση από τις σχολές στην αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή