«Mετωπική» για πτωχευτικό κώδικα, ΛΑΡΚΟ

«Mετωπική» για πτωχευτικό κώδικα, ΛΑΡΚΟ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο πεδίο σφοδρών αντεγκλήσεων εξελίχθηκε χθες η συζήτηση στη Βουλή για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, με αιχμή το αν πρόκειται για δεύτερη ευκαιρία των οφειλετών, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, ή τους καθιστά ομήρους των πιστωτών, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση. Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου υπογραμμίζοντας ότι βάζει τέλος στον κυκεώνα των πολλαπλών ρυθμίσεων (11 από το 2010), στοχεύοντας στην ολιστική αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος των 234 δισ. ευρώ του ιδιωτικού χρέους. Ο Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «οικονομικά αποτελεσματικό, κοινωνικά ευαίσθητο, επιχειρησιακά λειτουργικό, εθνικά αναπτυξιακό», κάνοντας ειδική μνεία στις πρόνοιες για τους δανειολήπτες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στην επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας για αποφυγή πλειστηριασμών.

Στον αντίποδα, ως κοινωνικά άδικο το κατήγγειλε η Εφη Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ), κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βλέπει τα πάντα υπό το πρίσμα των τραπεζών εις βάρος των οφειλετών. «Καταργεί κάθε ευκαιρία σε όποιον πολίτη χρωστάει, τελικά, να σταθεί στα πόδια του», είπε. «Η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε από αυτούς που υποστήριζαν “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”», αντέτεινε ο κ. Σταϊκούρας, αποδίδοντας στον ΣΥΡΙΖΑ υποκρισία.

Ελλιπή μέριμνα για τη μεσαία τάξη διαπίστωσε ο Μιχάλης Κατρίνης (ΚΙΝΑΛ), υποστηρίζοντας ότι με τα περιορισμένα κριτήρια «δεν θα έχουν το δικαίωμα ούτε ως ενοικιαστές να μείνουν στο σπίτι τους». Για οριστική «ταφόπλακα» στην προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών έκανε λόγο η Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ). Μεροληψία και «κόλπο γκρόσο» υπέρ των τραπεζών ανέγνωσαν οι Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση) και Κρίτωνας Αρσένης (ΜέΡΑ25), αντιστοίχως.

Την ίδια ώρα, έντονους διαξιφισμούς προκαλούσε στην Ολομέλεια η τροπολογία με τις τεχνικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ. Αμφισβητώντας τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το μοναδικό σχέδιο διάσωσης της πλέον «προβληματικής» ελληνικής επιχείρησης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία, καταγγέλλοντας «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων.

Ως ολοκλήρωση του «εγκλήματος» απέρριψε τις νέες ρυθμίσεις ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, διανθίζοντας την τοποθέτησή του με αναφορές σε κομματάρχες τύπου Γκόρτσου και Μαυρογιαλούρου. Μομφή για «σκάνδαλο» απηύθυνε στο πλαίσιο του μπαράζ επιθέσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Σκουρλέτης, αποδίδοντας στον κ. Χατζηδάκη τον τίτλο του «νεοφιλελεύθερου κατεδαφιστή».

Σε υψηλούς τόνους αντέδρασε ο Κωστής Χατζηδάκης. «Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι», σχολίασε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου (Μάρτιος 2019) προς την Ε.Ε., με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε έτοιμη να ξεκινήσει ανοικτό διαγωνισμό εκποίησης της ΛΑΡΚΟ λόγω ανεπίσημου ενδιαφέροντος επίδοξων επενδυτών. «Τώρα στο πλαίσιο της πολιτικής αμνησίας το ξεχνάτε κι αυτό και παριστάνετε τους τιμητές», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή