Μήνυμα προς τρεις εταίρους για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Μήνυμα προς τρεις εταίρους για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νήμα της πρότασης για εμπάργκο εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία από εκεί όπου το άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπιασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επιμένοντας στη θέση αρχής της Αθήνας ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η αποστολή όπλων σε μια χώρα με επιθετικές τάσεις εναντίον ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. Ο κ. Δένδιας, σε επιστολές του προς τους ομολόγους του της Γερμανίας Χάικο Μάας, της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλεθ-Λάγια και της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο, επισημαίνει ότι οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα. Υπενθύμισε τη σχετική παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ε.Ε. να αναστείλουν εξαγωγές εξοπλισμού προς χώρες που απειλούν με επιθετικές ενέργειες ή περιφερειακή αποσταθεροποίηση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας ζητεί από τον Γερμανό ομόλογό του να μη δοθούν άδειες εξαγωγής συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού, ειδικά για υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και τεθωρακισμένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που έχουν πολύ στενή συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα των εξοπλισμών. Αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφορά τη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων τύπου 214, γερμανικής σχεδίασης. Υπενθυμίζεται ότι τα υποβρύχια 214 του Πολεμικού Ναυτικού («Παπανικολής») θεωρούνται το βασικό στοιχείο του ελληνικού πλεονεκτήματος στο Αιγαίο. Παρά τις τουρκικές εξαγγελίες φαίνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ η Γερμανία θεωρητικά έχει παύσει να προμηθεύει όπλα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο συριακό μέτωπο (δηλαδή όπλα σχετιζόμενα με άρματα μάχης). Συνολικά, ωστόσο, η Γερμανία προμηθεύει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με πυραυλικά συστήματα, τόσο για την αεροπορία όσο και για το ναυτικό, αλλά και πάσης φύσης ανταλλακτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2019 οι εξαγωγές εξοπλισμών από τη Γερμανία προς την Τουρκία ξεπέρασαν τα 260 εκατ. ευρώ.

Ισχυρός δεσμός

Ο ισπανικός εξοπλιστικός δεσμός με την Τουρκία είναι, επίσης, αρκετά ισχυρός. Η ισπανική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει στην Αγκυρα τα σχέδια του ελικοπτεροφόρου πλοίου πολλαπλών ρόλων «Χουάν Κάρλος Α΄». Με βάση αυτά τα σχέδια οι Τούρκοι ναυπηγούν το δικό τους ελικοπτεροφόρο «TCG ANADOLU» στην Κωνσταντινούπολη, η ολοκλήρωση του οποίου μπορεί να έχει επιβαρυντικά αποτελέσματα στην αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η Αγκυρα σκόπευε να χρησιμοποιήσει το «TCG ANADOLU» και ως «αεροπλανοφόρο τσέπης», για περιορισμένο αριθμό καθέτου απογειώσεως αεροσκαφών, πλάνο το οποίο προς το παρόν έχει ναυαγήσει.

Ως προς την Ιταλία, η πλέον σημαντική παραχώρηση τεχνολογίας αφορά την πώληση των σχεδίων των επιθετικών ελικοπτέρων Α-129 Mangusta, βάσει των οποίων οι Τούρκοι έχουν κατασκευάσει τη δική τους εκδοχή, το T-129 ATAK. Η ανάπτυξη και η κατασκευή έγιναν σε συνεργασία με θυγατρική της ιταλικής εταιρείας Leonardo. Οι Ιταλοί έχουν επίσης προμηθεύσει στους Τούρκους μικρότερα οπλικά συστήματα (όπλα προσωπικού), αλλά και ψηφιακές εφαρμογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή