ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μισέλ: Η Τουρκία επιλέγει τις προκλήσεις

Μισέλ: Η Τουρκία επιλέγει τις προκλήσεις

Τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις επιθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, καταδικάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Νέες «βολές» Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι σε κομματική εκδήλωση στη Μαλάτεια την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε εκ νέου ότι ο Γάλλος ομόλογός του χρειάζεται ψυχοθεραπεία.

«Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε τον δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και πού πηγαίνεις. Είπα στην Καισάρεια χθες, ότι αυτός (σ.σ. ο Μακρόν) είναι περιστατικό και ότι πρέπει πραγματικά να εξεταστεί» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν το Σάββατο, η Γαλλία προχώρησε σε ανάκληση του πρέσβη της στην Άγκυρα.

Γάλλος ΥΠΕΞ: Προπαγάνδα μίσους από την Άγκυρα

Στην απουσία καταδίκης από την Άγκυρα της δολοφονίας του καθηγητή στέκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ενώ καταγγέλλει «προπαγάνδα μίσους και συκοφαντιών» εναντίον της χώρας του.

Όπως τονίζει σε δήλωσή του, «στην απουσία κάθε επίσημης αναφοράς καταδίκης ή αλληλεγγύης εκ μέρους των τουρκικών αρχών μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Conflans Sainte-Honorine, προσετέθησαν εδώ και λίγες ημέρες προπαγάνδα μίσους και συκοφαντιών εναντίον της Γαλλίας».

Συμπληρώνει δε ότι αυτό το γεγονός μαρτυρά βούληση να υποδαυλιστεί «το μίσος εναντίον μας και στο εσωτερικό του Κράτους μας».

Στέκεται επίσης και στην «εκτόξευση ύβρεων απευθείας κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας εκπεφρασμένες στο ανώτατο επίπεδο του Τουρκικού Κράτους», αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη, κατά μείζονα λόγο εκ μέρους συμμαχικής χώρας. Κατά συνέπεια, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Τουρκία, ανεκλήθη και επιστρέφει στο Παρίσι ήδη από την Κυριακή 25 Οκτωβρίου για διαβουλεύσεις» καταλήγει.