Ανακοινώνονται τα νέα μέτρα – Τι βρίσκεται στο τραπέζι

Ανακοινώνονται τα νέα μέτρα – Τι βρίσκεται στο τραπέζι

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα πρόκειται να προχωρήσει εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προανήγγειλε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και να αποτραπεί ένα γενικό lockdown, είναι η μείωση του ωραρίου της εστίασης στις «πορτοκαλί» περιοχές έως τις 9 ή τις 10 το βράδυ και η απαγόρευση κυκλοφορίας μία ώρα μετά. 

Άλλη λύση που έχει τεθεί στο τραπέζι, είναι να παραμείνει ανοικτή η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά αρκετοί ειδικοί θεωρούν και αυτό το μέτρο «ημίμετρο», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο συνολικού «λουκέτου» στον κλάδο για τις επόμενες 15 ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εστίαση αποτελεί για τους ειδικούς και τον επικεφαλής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα τη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης.

Επιπλέον, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού και για τις «πορτοκαλί» περιοχές, τουλάχιστον για τις βραδινές ώρες, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση της τηλεργασίας στο 50% και της καθολικής τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια, αλλά και την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές.

Στα υπό εξέταση σενάρια είναι και η κατάργηση της «κίτρινης υγειονομικής ζώνης», αλλά και η αναστολή των ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναφορά του sms, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο, εφόσον προηγηθεί κάποιας μορφής lockdown. 

Στο «κόκκινο» από σήμερα Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, Παρασκευή, 14 περιφερειακές ενότητες της χώρας αλλάζουν επίπεδο συναγερμού. Συγκεκριμένα, οι περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης περνούν στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).

Ακόμη, στο «πορτοκαλί», δηλαδή επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες: Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας και Χαλκιδικής, ενώ στο «κίτρινο», επίπεδο 2 (Επιτήρησης) περνούν οι περιφερειακές ενότητες, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

1.211 νέα κρούσματα την Πέμπτη – Σε ΜΕΘ 114 ασθενείς

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων (1.211) που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη ήταν τετραψήφιος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Την ίδια στιγμή αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ ασθενών που έφθασαν τους 114. Τέλος το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν επιπλέον 12 θάνατοι.

Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προχώρησε σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη, εκτιμώντας ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα μπορεί να αγγίξουν τα 3.000 – 4.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή