Τοπικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από την Τρίτη

Τοπικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από την Τρίτη

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιβολή lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από την Τρίτη ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα. Ειδικότερα, χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 449 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, το Σάββατο καταγράφηκαν 839 κρούσματα και την Παρασκευή 530.

Στην Θεσσαλονίκη μετέβη εκτάκτως σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έστειλε μήνυμα σε δραματικούς τόνους, λέγοντας πως η επιδημία εξελίσσεται πολύ γρήγορα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο στην πόλη είναι υψηλό και επιβάλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας», σημειώνοντας ότι «η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε όμορους νομούς είναι σοβαρή για τη δημόσια υγεία».

Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε την επιβολή τοπικού lockdown από 6 το πρωί της Τρίτης και για 14 μέρες, υπογραμμίζοντας ότι «έχει μια βασική διαφορά σε σχέση με το γενικό: Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν».

Πρόσθεσε ότι επανέρχεται η ανάγκη αποστολής sms για τις προβλεπόμενες έξι ενότητες μετακινήσεων και διευκρίνισε ότι από τις 21.00 έως τις 05.00 το πρωί επιτρέπονται μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

«Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι από αύριο Τρίτη το πρωί και για έναν μήνα τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού», πρόσθεσε.

Σε τρεις ζώνες χωρίζεται η Ελλάδα

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι με βάση αυτό, πλέον «η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες: 

  • Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο»
  • Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον
  • Στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών. 

Σημειώνεται επίσης ότι από αύριο το πρωί, λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο».

Οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως για τις περιοχές που δεν είναι στο «κόκκινο». Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Τοπικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από την Τρίτη-1

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Και προειδοποιούμε, χτυπώντας άλλη μια φορά την καμπάνα του κινδύνου: συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες. Και μπορεί τέτοια μεμονωμένα περιστατικά από λίγους, να αναβαθμίσουν το επίπεδο κινδύνου, και συνεπώς και τα περιοριστικά μέτρα, σε βάρος των πολλών. Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Ας το κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση – όπως έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος έτσι και τώρα – λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας απέναντι σε αυξημένες ανάγκες. Και στα μέτρα αυτά – όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – περιλαμβάνεται η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων». 

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού). Όπως κανονικά γίνονται και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντοτε βέβαια με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ υπενθυμίζεται ότι:

  • Οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού έχουν φτάσει τις 7.000.
  • Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τις 557 το 2019, έχουν φτάσει τις 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες.
  • Τα τεστ φτάνουν καθημερινά τα 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και συνολικά μέχρι χθες είχαν φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια.
  • Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ.
  • Οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας με 185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία». 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή