ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Tρίπτυχο κατά της βίας στα πανεπιστήμια

triptycho-kata-tis-vias-sta-panepistimia-561141412

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη βία στα πανεπιστήμια έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαγγέλλοντας τρία βασικά μέτρα: ίδρυση αστυνομίας πανεπιστημίων, τοποθέτηση καμερών και κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ και αυστηροποίηση των ποινών για τα σχετικά αδικήματα. «Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που τώρα φοράει αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους πρυτάνεις των ΑΕΙ με τους οποίους είχε τηλεδιάσκεψη. 

Οπως είχε παρουσιάσει η «Κ» στο φύλλο της Κυριακής 1/11, η ίδρυση «αστυνομίας πανεπιστημίων» είναι το ένα από τα τρία μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις, στον απόηχο όσων συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Στη συνομιλία του με τους πρυτάνεις ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την «αστυνομία πανεπιστημίων» ως «ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές και θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών μέσα στον χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητεί τη συνδρομή της αστυνομίας». Κατά πληροφορίες, τα στελέχη του Σώματος θα έχουν προανακριτικά καθήκοντα, θα μπορούν δηλαδή να συντάσσουν δικογραφίες εάν διαπράττονται αδικήματα. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα υπάγονται οργανικά στην ΕΛ.ΑΣ. ή στις διοικήσεις των ΑΕΙ, όπως επίσης εάν θα είναι ένοπλο σώμα ή όχι, όπως στον Καναδά, στην Αγγλία και τα μεγάλα πανεπιστήμια της Γαλλίας. 

Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στα πανεπιστήμια, όπως και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των κοινόχρηστων χώρων, ώστε να καταγράφονται παραβατικές συμπεριφορές. Με παρέμβασή του ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι θα καταθέσει –σε συνεννόηση με το υπ. Παιδείας– ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των ΑΕΙ. Πάντως, προ ενός έτους, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για το άσυλο, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε εκδώσει εγκύκλιο με την οποία καλούσε τις αστυνομικές υπηρεσίες που είχαν υπό την ευθύνη τους πανεπιστημιακά ιδρύματα να καταστρώσουν επιχειρησιακά σχέδια ούτως ώστε να είναι έτοιμες να δράσουν εάν και όταν αυτό τους ζητηθεί, όπως επίσης και να αποκτήσουν «συνδέσμους» εντός των Ιδρυμάτων. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα που τελούνται στις περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εως ότου ολοκληρωθούν, όμως, οι αλλαγές προέτρεψε τους πρυτάνεις να ξεπεράσουν τον φόβο και τον δισταγμό τους και να ενεργοποιούν τις διατάξεις που ήδη ισχύουν. «Ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος των πρυτάνεων, είναι καθοριστικός», είπε. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση στον πρύτανη του ΟΠΑ μετά την ανάληψη ευθύνης και τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του Δημήτρη Μπουραντώνη και όχι μετά το συμβάν, καθώς οι διωκτικές και δικαστικές αρχές δεν είχαν πλήρη εικόνα των γεγονότων.

«Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι “μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους και του ιδιότυπου φασισμού, που αυτή τη φορά φοράει αριστερό προσωπείο”. Πρόκειται για αθλιότητα! Μιλάει για “προσωπείο”, για να επιτεθεί στην Αριστερά. Μέσα από την ύπουλη προπαγάνδα, ακροδεξιάς κοπής, για τους “δύο φασισμούς”, ουσιαστικά επιχειρεί να αθωώσει πολιτικά τη Χ.Α., συμψηφίζοντας τη δράση της με τις ενέργειες αυτόκλητων “τιμωρών”», σχολίασε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.