«Ενας πιο κανονικός Δεκέμβριος»

«Ενας πιο κανονικός Δεκέμβριος»

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλό μήνυμα έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αφενός ο πρωθυπουργός την «έβαλε στο παιχνίδι» έπειτα από πολύ καιρό, καθώς επρόκειτο για τη δεύτερη μόλις συνεδρίασή της μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Αν, ωστόσο, συνυπολογίσει κανείς πως η πρώτη συνεδρίαση είχε γίνει πριν από ένα χρόνο διά ζώσης στο Καβούρι και είχε περισσότερο πανηγυρικό χαρακτήρα, τότε γίνεται αντιληπτό πως επρόκειτο για την πρώτη επί της ουσίας συνεδρίαση της Κ.Ο.  Το δεύτερο μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, συγκοινωνούν δοχείο με το πρώτο, ήταν προς το υπουργικό συμβούλιο. Σχηματικά θα μπορούσε κανείς να πει πως είπε στους υπουργούς του ότι ακούω πάντα εσάς, τώρα θα ακούσω και… την άλλη πλευρά. «Μας έτυχαν πολλά μαζεμένα, θέλω όμως να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου από τον τρόπο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, διότι σε δύσκολες συνθήκες και με τη Βουλή να λειτουργεί με άλλους κανόνες, μπορέσαμε και τηρήσαμε τον κοινοβουλευτικό μας προγραμματισμό σχετικά με την ψήφιση πολύ σημαντικών νομοσχεδίων», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της Κ.Ο. να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό, καθώς «είναι πολύ σημαντικό να μην ανασταλεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης λόγω COVID».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα της πανδημίας. Απαντώντας στην κριτική που υπάρχει για την εστίαση ανέφερε πως «δεν στοχοποιούμε κανέναν κλάδο», αλλά το κλείσιμο κρίθηκε επιβεβλημένο, καθώς σύμφωνα με όλους τους ειδικούς και όλες τις μετρήσεις σε αυτούς τους χώρους υπάρχει η μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία πως τα μέτρα θα πιάσουν. «Θα έχουμε μια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία θεωρώ ότι «είναι διαχειρίσιμη και απολύτως αντιμετωπίσιμη», είπε και πρόσθεσε πως μετά έναν μήνα θα μπορούμε να επανέλθουμε «σε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο –τονίζω τον πιο κανονικό Δεκέμβριο– όχι κανονικό», καθώς «η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει ακόμα».

Δημοσκοπήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης «προλαβαίνοντας» τους βουλευτές που πράγματι λίγη ώρα μετά θα έθεταν θέμα συνεργασίας με τα υπουργεία, σημείωσε πως «είναι υποχρέωσή σας να “ενοχλείτε” και την κυβέρνηση, όποτε κρίνετε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις ή αστοχίες». Ενδιαφέρουσα και η αναφορά του στις δημοσκοπήσεις. «Ξέρουμε ότι ως κυβέρνηση έχουμε ένα απόθεμα εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας, όμως έχουμε υποχρέωση κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να τα διορθώνουμε και να προχωράμε μπροστά». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον μεγάλο ρόλο που έχουν οι βουλευτές στην επικοινωνία της κυβέρνησης με την κοινωνία και τους ζήτησε να συνεχίσουν πιο ουσιαστικά και πιο παραγωγικά τη συνεργασία τους με τα υπουργεία. Υπό άλλες συνθήκες, χωρίς πανδημία, θα μπορούσε κάποιος να πει πως η ενεργοποίηση της Κ.Ο. αποτελεί «προοίμιο» ανασχηματισμού. Σε συνθήκες ωστόσο πανδημίας κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει. Από την άλλη είναι βέβαιο πως ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να έχει ο ίδιος προσωπική άποψη για τους βουλευτές και το πώς κινούνται. Δεν είναι τυχαίο πως στο τέλος της συζήτησης τους είπε πως αυτό θα γίνεται μία φορά τον μήνα καθώς θέλει η επαφή να είναι τακτική.

Δεν αποκλείει αυστηρότερα μέτρα o Πέτσας

Με τα χθεσινά κρούσματα να σημειώνουν νέο υψηλό ρεκόρ, στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και εκείνο του καθολικού lockdown στα πρότυπα της Θεσσαλονίκης. «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο». Αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ΣΚΑΪ, χωρίς όμως να αποκλείει ένα νέο γενικευμένο lockdown σε όλη τη χώρα. Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας. «Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες», σημείωσε. Αντίθετα ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως μία απόφαση καθολικού κλεισίματος της χώρας θα ήταν «εξαιρετικά άστοχη». Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι «μια απόφαση καθολικής απαγόρευσης θα ήταν εξαιρετικά άστοχη για πολλούς λόγους. Αναλυτικά, θα οδηγούσε σε μαρασμό της οικονομίας, υπάρχουν ακόμη σοβαρότατες δευτερογενείς συνέπειες που δεν μπορούμε άμεσα να τις μετρήσουμε, όπως οι ψυχολογικές που σχετίζονται με τον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών και τον εγκλεισμό στα σπίτια, ιδίως στις νεότερες ηλικίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή