Nέα Navtex από την Τουρκία για «Μπαρμπαρός»

Nέα Navtex από την Τουρκία για «Μπαρμπαρός»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μετά την ανανέωση της τουρκικής Navtex για το «Ορούτς Ρέις», η Αγκυρα εξέδωσε νέα Navtex για το δεύτερο σεισμογραφικό της σκάφος «Μπαρμπαρός», για τη συνέχιση ερευνών εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Η ανακοίνωση για τη νέα ναυτική οδηγία έγινε το βράδυ της Τρίτης, μετά τη λήξη της συνάντησης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Eρσίν Τατάρ.

Η συγκεκριμένη Navtex αφορά σεισμογραφικές έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες στα τεμάχια 6 και 7 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Σύμφωνα με την τουρκική ναυτική οδηγία, το «Μπαρμπαρός» θα διακόψει τις έρευνές του στα συγκεκριμένα τεμάχια, οι οποίες θα διαρκούσαν μέχρι την 9η Νοεμβρίου και θα πραγματοποιήσει έρευνες στα τεμάχια 5 και 6 μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου του 2021!

Tο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε την άμεση αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα και απαίτησε να «τερματίσει άμεσα τις παράνομες αυτές ενέργειες».

Εντονη κριτική στην πολιτική της Αγκυρας άσκησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξωτερική πολιτική, Πίτερ Στάνο, ο οποίος δήλωσε πως «οι νεότερες Navtex και η συνεχιζόμενη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από την Τουρκία, που επηρεάζει τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι βαθιά λυπηρές –ειδικά υπό την οπτική των εν εξελίξει εποικοδομητικών προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα για τη δημιουργία χώρου για διάλογο. Πρόκειται για μία ακόμα ενέργεια που, δυστυχώς, συνεχίζει να δημιουργεί περισσότερες εντάσεις και δυσπιστία στην περιοχή αντί να συμβάλλει σε λύσεις διαρκείας».

Ο Στάνο αναφέρει πως «οι όποιες διαφορές υπάρχουν πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και υποστηρίζει πως «ο καλόπιστος διάλογος και η αποφυγή μονομερών ενεργειών είναι ζωτικά στοιχεία για την επίτευξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας».

H Ε.Ε. κάνει συστάσεις στην Τουρκία για διαβουλεύσεις και διάλογο, όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τη ρητορική εναντίον των ευρωπαϊκών χωρών που κατά τον ισχυρισμό του δεν σέβονται το Ισλάμ. Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε πως «αυξάνονται οι πιστοί της κάθε θρησκείας σε όλο τον κόσμο. Ομως υπάρχει ένα τεράστιο άλμα προς το Ισλάμ. Σε κάποιες χώρες που κάποτε δεν είχαν κανέναν μουσουλμάνο σήμερα το ποσοστό των μουσουλμάνων ξεπέρασε το 10%. Από την Αφρική στη νοτιοανατολική Ασία, από την Αμερική μέχρι και την Αυστραλία, δεν μπορούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του Ισλάμ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή