Υπερπτήση τουρκικού F-16 πάνω από τη Σάμο

Υπερπτήση τουρκικού F-16 πάνω από τη Σάμο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια υπερπτήση ενός F-16 πάνω από το νησί της Σάμου, που δεν σχετιζόταν με κάποια ευρισκόμενη σε εξέλιξη εκπαιδευτική δραστηριότητα, υπενθύμισε η Αγκυρα αυτή την παράνομη τακτική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Ανατολικό Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, το «Ορούτς Ρέις» εξακολουθεί να εκτελεί τις δραστηριότητές του εντός της περιοχής που έχει οριοθετηθεί με βάση τη NAVTEX 1364/20 στα νότια του Καστελλόριζου και τα ανατολικά της Ρόδου. Την ίδια στιγμή, πάντως, η Ε.Ε. διατηρεί την πίεση προς την Αγκυρα, ως προς τις ερευνητικές δραστηριότητες της ΤΡΑΟ στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την παράταση για ακόμα έναν χρόνο (έως τις 12 Νοεμβρίου 2021) των κυρώσεων κατά προσώπων ή οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «η Ε.Ε. θα διατηρήσει την ικανότητά της να επιβάλλει στοχοθετημένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο». Οπως επισημαίνεται, οι κυρώσεις συνίστανται σε «απαγόρευση ταξιδιών στην Ε.Ε. και “πάγωμα” περιουσιακών στοιχείων για άτομα και “πάγωμα” περιουσιακών στοιχείων για οντότητες. Επιπλέον, απαγορεύεται στα άτομα και τις οντότητες της Ε.Ε. να διαθέσουν κεφάλαια σε όσους βρίσκονται στη λίστα». Επί του παρόντος, αυτές οι κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε δύο άτομα. Το πλαίσιο κυρώσεων είχε τεθεί για πρώτη φορά πέρυσι τον Οκτώβριο, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην παρούσα φάση ενημερώθηκε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Νωρίτερα, ο κ. Φλώρος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., όπου ο ίδιος αλλά και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημόκριτος Ζερβάκης ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους και τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα. 

Τριβές​​​​​​

Την ίδια στιγμή, τριβές καταγράφονται ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, αυτή τη φορά λόγω της αμερικανικής αντίδρασης στον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια. Πριν από λίγες ημέρες, ο υφυπουργός Εξωτερικών για στρατιωτικές υποθέσεις, Κλαρκ Κούπερ, ανέφερε ότι «για να προχωρήσουμε με την Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να δούμε περαιτέρω διαβεβαιώσεις σχετικά με την ικανότητά τους να αρνούνται την πρόσβαση λιμένων σε ρωσικά ναυτικά πλοία. Αυτές είναι πολύ ειλικρινείς συνομιλίες.

Εκτιμάμε σίγουρα την παραδοσιακή φύση αυτών των επισκέψεων, που μπορεί να είχαν κάποιο ιστορικό οικονομικό ενδιαφέρον. Αλλά στην πορεία, καθώς η Κύπρος αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και μεγαλύτερες ευθύνες που υποστηρίζουν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και του ΝΑΤΟ, πρέπει να είμαστε πιο διαλειτουργικοί μαζί τους, και αυτό απαιτεί την αντιμετώπιση του ελλιμενισμού».

Από τη Μόσχα ακολούθησε προχθές αργά το βράδυ η αντίδραση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Αμερική έχει εξαρτήσει τη βελτίωση των σχέσεών της με χώρες από τον όρο να περιορίσουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία. Αυτή η προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με το αναφαίρετο δικαίωμα των κρατών σε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή