ΚΙΝΑΛ: Το σκληρό ροκ της πανδημίας και η «εξίσωση» του Κέντρου

ΚΙΝΑΛ: Το σκληρό ροκ της πανδημίας και η «εξίσωση» του Κέντρου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα μέτρα μιας ιδιαίτερα κρίσιμης περιόδου, με χρονικό ορίζοντα –βάσει των τωρινών δεδομένων– την ερχόμενη άνοιξη, διανύει το Κίνημα Αλλαγής, εκπέμποντας τις τελευταίες εβδομάδες καθαρά μηνύματα για τις κατευθύνσεις που πρόκειται να ακολουθήσει στη διαδρομή αυτή.

Δεδομένου ότι το μεγάλο στοίχημα δεν είναι άλλο από την παγίωση του ρόλου του κόμματος ως μοναδικού «προοδευτικού αντίβαρου» απέναντι στην κυβέρνηση, η Χαρ. Τρικούπη έχει ήδη, και θα συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, να στρέφει τα πυρά της σχεδόν αποκλειστικά κατά του Μαξίμου.

Ως προς αυτό το σκέλος, το έδαφος είναι απόλυτα καθαρό και το δεύτερο κύμα της πανδημίας το καθιστά ακόμη πιο πρόσφορο. Οπως τονίζουν από το ΚΙΝΑΛ, στο πρώτο κύμα στηρίχθηκαν τα αναγκαία μέτρα, ωστόσο, η κυβερνητική διαχείριση που ακολούθησε κατέστησε σαφώς υπεύθυνο τον πρωθυπουργό για την έξαρση που οδήγησε στο νέο lockdown.

Εν ολίγοις, η ήπια ρητορική της περασμένης άνοιξης έχει φύγει ανεπιστρεπτί από την ατζέντα της Χαρ. Τρικούπη, κάτι που είναι εμφανές και σε όλες τις τοποθετήσεις της Φώφης Γεννηματά.

«Μην ασχολείστε με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Από την άλλη πλευρά, όλα τα παραπάνω, αν και σε ένα βαθμό προφανή, δημιουργούν αυτόματα έναν «κίνδυνο» για το ΚΙΝΑΛ: το σκληρό ροκ απέναντι στο Μαξίμου θα μπορούσε να το θέσει σε παράλληλη τροχιά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη, άλλωστε, κάποιοι έσπευσαν να διαγνώσουν ίχνη «φλερτ», στον απόηχο της πρόσφατης συζήτησης των αρχηγών στη Βουλή για τον πτωχευτικό νόμο.

Η διαχείριση της πτυχής αυτής, μάλιστα, θα μπορούσε να αποδειχθεί αρκετά σύνθετη, δεδομένου ότι ο δύσκολος χειμώνας που προμηνύεται σε υγειονομικό, οικονομικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο, ενδέχεται να δημιουργήσει πεδία σύγκλισης μεταξύ Χαρ. Τρικούπη και Κουμουνδούρου.

Στις τάξεις του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, οι αποστάσεις που εκφράζονται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι αδιαπραγμάτευτες. Οπως μετέφεραν, άλλωστε, στην «Κ» πηγές κοντά στην ηγεσία, η προτροπή της κ. Γεννηματά προς τα στελέχη είναι «να μην ασχολούνται με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα», διατηρώντας το βάρος αποκλειστικά στην αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, πάντως, σε πεδία όπως το σύστημα υγείας και οι συγκοινωνίες, αξίζει να σημειωθεί ότι από το κάδρο της κριτικής δεν λείπει και η περίοδος 2015-2019, έστω και σε δεύτερο πλάνο, γεγονός που επικοινωνιακά έχει τη δική του σημασία.

Στην «εξίσωση της Κεντροαριστεράς», επιπλέον, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα δεδομένα στην αντίπερα όχθη. Στη Χαρ. Τρικούπη δεν πέρασαν απαρατήρητες οι επιλογές του τέως πρωθυπουργού στον εσωτερικό ανασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που σηματοδότησαν μια υποβάθμιση του ρόλου των πασοκογενών στην Κουμουνδούρου.

Με απλά λόγια, η πολύμηνη προσπάθεια για κεντρώα στροφή του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να αποδίδει, τόσο εντός των τειχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και σε ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο. Κάτι που ενισχύει την άποψη που επικρατεί στις τάξεις του ΚΙΝΑΛ, ότι υπάρχει «ανοιχτό γήπεδο» για ενίσχυση της επιρροής στον προοδευτικό χώρο και συνεπώς δεν υφίσταται κανένας λόγος να ανοίξει εκ νέου συζήτηση για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Εν κατακλείδι, τα παραπάνω συνθέτουν το στρατηγικό παζλ της Χαρ. Τρικούπη έως την προσεχή άνοιξη. Χρονικός ορίζοντας που θεωρείται κομβικός, μιας και η θέση του κόμματος εκείνη την περίοδο αναμένεται να κρίνει και το εσωκομματικό ταμείο ενόψει των εκλογών για την ηγεσία, υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημική κρίση θα οδεύει προς εξασθένηση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή