Μήνυμα προς Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Μήνυμα προς Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία

1' 4" χρόνος ανάγνωσης

Τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων επιβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Διαδικασίας του Βερολίνου σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή. Στην τηλεδιάσκεψη της Διαδικασίας, στην οποία συμπροεδρεύουν η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ελληνική στήριξη στην Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, ως εκ τούτου και στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

«Ο μετασχηματισμός των Δυτικών Βαλκανίων σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας είναι σημαντικός τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος και υπογράμμισε ότι το κράτος δικαίου, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών καθώς και η τήρηση των συμφωνιών αποτελούν προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η εκπλήρωση των κριτηρίων της διαδικασίας διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι κομβικής σημασίας.

Η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη αφορούσε, βέβαια, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, σε σχέση και με τις συμφωνίες που είτε έχουν υπογράψει είτε προτίθενται να συνομολογήσουν με την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πανδημία του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι η παγκόσμια υγειονομική κρίση αναδεικνύει την αλληλεξάρτηση των χωρών της περιοχής, τόσο μεταξύ τους όσο και με την Ε.Ε.