Ντονμέζ: Νέα γεώτρηση δυτικά της Κύπρου

Ντονμέζ: Νέα γεώτρηση δυτικά της Κύπρου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το Barbaros στην τελευταία του αποστολή χτένισε μια περιοχή 6,5 φορές μεγαλύτερη από την έκταση Βελγίου», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ενώ εξήγγειλε και νέα γεώτρηση του Yavuz στην περιοχή δυτικά της Κύπρου.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη ότι το Oruc Reis συγκέντρωσε τρισδιάστατα δεδομένα σε περιοχή 6.822 χλμ. Είπε ακόμη ότι προσκαλούν τους συνομιλητές τους στο τραπέζι διαλόγου, ωστόσο υποστήριξε ότι η Άγκυρα έσκισε και πέταξε «τις ‘Σέβρες’ που ήθελαν να μας επιβάλουν».

Σε ομιλία του κατά την τελευτή αποχώρησης του Kanuni για την Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στις τουρκικές παράνομες ενέργειες στη Μεσόγειο και είπε ότι «συνεχίζουμε τις εργασίες μας αδιάκοπα. Κανείς να μην νομίζει ότι σταματήσαμε στην Μεσόγειο».

«Το Yavuz ολοκλήρωσε την γεώτρησή του στα 6 χιλιάδες μέτρα. Έχουμε λάβει ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις εργασίες μας στην περιοχή. Πρώτα ο Αλλάχ, θα κάνουμε νέα γεώτρηση κοντά σε αυτή την περιοχή. Αυτή τη στιγμή το Yavuz συνεχίζει τις εργασίες συντήρησής του στο λιμάνι Τασουτσού και ετοιμάζεται για την επόμενη γεώτρήσή του», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «τα σεισμικά μας πλοία Oruc Reis και Barbaros συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Μεσόγειο. Το Oruc Reis στα ανοιχτά του Κας στην Αττάλεια στο σημείο Ντεμρέ-1 συγκέντρωσε δισδιάστατα δεδομένα σε 6.822 χλμ. Και το Barbaros συνεχίζει τις τρισδιάστατες έρευνές του στα ανοιχτά της Κύπρου στο σημείο ‘Δυτική Μόρφου-1’. Μέχρι σήμερα χτένισε μια περιοχή 195.525 χλμ. Για να ζωντανέψει η εικόνα στο μυαλό θέλω να δώσω το εξής παράδειγμα. Η έκταση του Βελγίου είναι 30.000 χλμ. Το Barbaros στην τελευταία του αποστολή χτένισε μια περιοχή 6,5 φορές μεγαλύτερη από την έκταση του Βελγίου. Με την ανάλυση των δεδομένων που έχουμε στα χέρια μας θα καθορίσουμε την επόμενη αποστολή στη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τον Ντονμέζ «όπως πριν 100 χρόνια σκίσαμε τη συνθήκη των Σεβρών με τον ίδιο τρόπο σκίσαμε και πετάξαμε τις Σέβρες που ήθελαν να μας επιβάλουν στη ‘γαλάζια θάλασσα’. Οι χάρτες που ετοιμάστηκαν κατά παραγγελία με μια αντίληψη που αγνοεί το διεθνές δίκαιο, θάφτηκαν στα νερά της Μεσογείου. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι εμμονή είναι αυτή να διεκδικεί κανείς σχεδόν όλη την Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας τα δικαιώματα των χωρών της περιοχής».

«Όλες οι δραστηριότητές μας στο πεδίο της δράσης βασίζονται στα διεθνή δικαιώματα και στο δίκαιο που έχει καταχωρηθεί και στα ΗΕ. Εμείς πάντα προσκαλούμε τους συνομιλητές μας στο τραπέζι. Δεν είμαστε υπέρ της έντασης. Συνεχίσαμε τη στάση μας υπέρ του διαλόγου. Διατηρήσαμε πάντοτε την εποικοδομητική μας στάση. Έχουμε δηλώσει ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί εντελώς σε μια διοργάνωση στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές. Ενώ μπορούμε να καθίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα συνομιλώντας, δεν ωφελεί κανέναν να οδηγηθεί σε αβέβαιες περιπέτειες», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή