ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγκυρα: Συνεχίζουν «Γιαβούζ», «Ορούτς Ρέις», «Μπαρμπαρός»

Άγκυρα: Συνεχίζουν «Γιαβούζ», «Ορούτς Ρέις», «Μπαρμπαρός»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέα γεώτρηση του «Γιαβούζ» στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ. Σε τελετή που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη για τον απόπλου του γεωτρύπανου «Κανουνί» στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ντονμέζ δήλωσε πως «στη Μεσόγειο συνεχίζουμε τις εργασίες μας. Κανένας μη νομίζει πως σταματήσαμε, πως κάναμε διάλειμμα στη Μεσόγειο. Το “Γιαβούζ” ολοκλήρωσε τις εργασίες του στην περιοχή Σελτσούκλου-1 στις 6.000 μέτρα κι έχουμε ελπιδοφόρα μηνύματα, και με τη βοήθεια του Θεού θα ξεκινήσει νέες γεωτρήσεις σε κοντινή περιοχή».

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας αναφέρθηκε και στην παρουσία των σεισμογραφικών σκαφών της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο. «To “Oρούτς Ρέις” και το “Μπαρμπαρός” συνεχίζουν τις εργασίες τους σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου. To “Oρούτς Ρέις” έχει συλλέξει στοιχεία στα ανοιχτά του Κας, στην περιοχή Ντέμρε, σε έκταση 6.222 τ.χλμ.», δήλωσε. Η NAVTEX του «Μπαρμπαρός» παρατάθηκε έως τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ του «Ορούτς Ρέις», που συνεχίζει τις εργασίες του νότια του Καστελλόριζου, λήγει στις 23 Νοεμβρίου.

Ο Ντονμέζ για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» της γειτονικής χώρας και ισχυρίστηκε: «Οπως πριν από 100 χρόνια σκίσαμε τη συνθήκη των Σεβρών, έτσι και τώρα σκίζουμε τη συνθήκη των Σεβρών που θέλουν να μας επιβάλουν στη Γαλάζια Πατρίδα. Οι χάρτες που παραγγέλθηκαν και δεν έχουν σχέση με το διεθνές δίκαιο βυθίστηκαν στον βυθό της Μεσογείου!».
Με την ίδια λογική, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή όπως πριν από 100 χρόνια (σ.σ.: στον πόλεμο ανεξαρτησίας) και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και στην οικονομία. Την Κυριακή ο Ερντογάν σχεδιάζει να ταξιδέψει στα Kατεχόμενα, όπου θα επισκεφθεί και τα Βαρώσια συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εταίρο του, πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Θα κάνουμε μαζί πικ νικ», είχε δηλώσει ο Ερντογάν αναφερόμενος στην επίσκεψή του στα Βαρώσια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τις «σοβαρές ανησυχίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετέφεραν στις τουρκικές αρχές αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, για τις ενέργειες της Αγκυρας στα Βαρώσια και για τη νέα τουρκική NAVTEX για το «Oρούτς Ρέις». Οπως ανέφερε μάλιστα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Eξωτερικής Πολιτικής, Πίτερ Στάνο, η γενική γραμματέας της ΕΥΕΔ Χέλγκα Σμιντ προέβη χθες στην ασυνήθιστη κίνηση να θέσει η ίδια τα ζητήματα αυτά στον πρέσβη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν. Ο Στάνο χαρακτηρίζει τη νέα NAVTEX «βαθιά λυπηρή», σημειώνοντας ότι «δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να ακολουθεί μια πορεία κλιμάκωσης που προκαλεί περαιτέρω εντάσεις στην περιοχή».