Επέτειος σε συνθήκες πανδημίας και πόλωσης

Επέτειος σε συνθήκες πανδημίας και πόλωσης

Η ΕΛ.ΑΣ θα αναπτύξει 4.000- 5.000 αστυνομικούς για την τήρηση των μέτρων.

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνθήκες πανδημίας θα εορταστεί η εφετινή επέτειος του Πολυτεχνείου, με την κυβερνητική απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων να ανοίγει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, το οποίο φούντωσε εκ νέου σήμερα, παρά την προσπάθεια Μαξίμου να αποκλιμακώσει την ένταση.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτραπεί η διεξαγωγή πορείας προς την Αμερικανική Πρεσβεία και πως η απαγόρευση ισχύει στο ακέραιο.

«Η απόφαση να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο. Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ρίξουν τους τόνους και τους πολιτικούς αρχηγούς να λάβουν μέρος «σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο», με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και «μια λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι». (Αναλυτικά η δήλωση του)

«Γιορτάσαμε διαφορετικά το Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες μας, δεν παρελάσαμε την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου. Βρήκαμε τρόπο να τιμήσουμε σημαντικές γιορτές και παραδόσεις με διαφορετικό τρόπο. Το ίδιο θα κάνουμε και την 17 Νοεμβρίου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Συμπλήρωσε δε ότι «η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της, θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό της σχέδιο και δεν θα επιτραπούν πορείες».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης, τονίζοντας ότι «είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ θα αναπτύξει αύριο Τρίτη 4.000- 5.000 αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας για την τήρηση των μέτρων. Εν τω μεταξύ, ήδη υπάρχει διακριτική αστυνομική παρουσία έξω από το χώρο του Ιδρύματος.

Επέτειος σε συνθήκες πανδημίας και πόλωσης-1

Οι αντιδράσεις

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με αιχμές προς τον κ. Μητσοτάκη, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να αναφέρουν ότι δεν θα λάβουν μέρος σε πορεία. Το ΚΚΕ ωστόσο έκανε λόγο για «συμβολικές εκδηλώσεις».   

«Αχρείαστη, βλακώδη και προβοκατόρικη» χαρακτήρισε την απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση, χωρίς κανέναν λόγο και ενώ γνωρίζει ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης 8 μήνες έχουν δείξει τη μέγιστη υπευθυνότητα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποφάσισε όχι το δρόμο του διαλόγου, όχι να συνεννοηθεί μαζί μας, αλλά με το αποφασίζουμε και διατάζουμε, μία αντισυνταγματική διάταξη για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη τη χώρα για τέσσερις μέρες. Ήταν δεδομένο ότι κανείς δεν είχε πρόθεση να θέσει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της δημόσιας Υγείας, αλλά αυτή η απόφαση ήταν βλακώδης, αχρείαστη και προβοκατόρικη. Και το λέω με όλη την επίγνωση του όρου», ανέφερε.

Λίγο νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του έκανε λόγο για «κρεσέντο υποκρισίας» του κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «η πρότασή του για τη συμμετοχή των έξι πολιτικών αρχηγών από κοινού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσκρούει στην ίδια διάταξη δημοσίων συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων, την οποία η κυβέρνησή του ανακοίνωσε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με την Φώφη Γεννηματά, όσο και με τον Κυριάκο Βελόπουλο, σε συνέχεια των χθεσινών του τηλεφωνικών επαφών με Κουτσούμπα και Βαρουφάκη. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε του ότι «με δεδομένη την έξαρση της πανδημίας, η καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά συμβολικές πρωτοβουλίες για την επέτειο, με ευθύνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας, μπορούν και πρέπει να πραγματοποιηθούν».  

Επέτειος σε συνθήκες πανδημίας και πόλωσης-2

Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε «προσχηματικό» και «εκ των υστέρων» το κάλεσμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη πρός τα κόμματα για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

«Αυτός που επέλεξε να στήσει σκηνικό σύγκρουσης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, με την απόφασή τους για την ακύρωση του εορτασμού του Πολυτεχνείου και με την κατάπτυστη κι αυταρχική κυβερνητική απαγόρευση των συναθροίσεων» τονίζει το ΚΚΕ.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για το κλίμα αντιπαράθεσης, καταλογίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος

Επέτειος σε συνθήκες πανδημίας και πόλωσης-3

Το χρονικό

Η Αστυνομία ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου την  απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων έως και 21:00 της 18ης Νοεμβρίου 2020, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και μια άσκηση ερμηνείας του Συντάγματος.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Κουτσούμπα με τους Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη. Στο κείμενο γινόταν λόγος για «αυταρχική απόφαση» και υπήρχε αξίωση για απόσυρση της.

Άμεσα ξέσπασε και μια διαμάχη για το κατά πόσο είναι νόμιμη και συνταγματική η απόφαση.

Αστυνομικές πηγές σημείωναν ότι ο νόμος δυνάμει του οποίου αποφασίστηκε η απαγόρευση είναι από τη 20.3.2020 Π.Ν.Π.: «Πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19»

Άρθρο 68, παρ 2: «Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι δυνατόν, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19, να επιβάλλεται, για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, σε όλη την Επικράτεια ή σε ορισμένη μόνο περιοχή, απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχει ένας ελάχιστος αριθμός ατόμων. Με την ίδια απόφαση μπορούν να προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία».

Επέτειος σε συνθήκες πανδημίας και πόλωσης-4

Ευ. Βενιζέλος

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς τη νομιμότητα, τη συνταγματικότητα αυτών των απαγορεύσεων», τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Εάν επικρατούσε η κοινή λογική, το αίσθημα ευθύνης, εάν είχαμε υπερβεί το λαϊκισμό, εάν ήμασταν όλοι σοβαροί στον τόπο αυτό, δεν θα χρειαζόταν να επιβληθεί καμία απαγόρευση», ανέφερε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι με βάση τις προβλέψεις του άρθρου 11 παράγραφος 2 του Συντάγματος μπορεί να επιβληθεί και γενική απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων «εάν χρειάζεται, για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, για όσο χρόνο επιβάλλει η Αρχή της Αναλογικότητας, όχι διαρκώς».

Επικαλέστηκε επίσης το νόμο 4683/2020 με τον οποίο κυρώθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 20ής Μαρτίου 2020 και ο οποίος όπως είπε, προβλέπει ότι με εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων μπορεί ο αρχηγός της Αστυνομίας να επιβάλλει και γενική απαγόρευση για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, καταλόγισε «πρόδηλα επιστημονικά λάθη», όπως η εσφαλμένη, όπως είπε, «του άρθρο 5 του Συντάγματος και χωρίς τη δυνατότητα να κάνει μία πλήρη συστηματική ερμηνεία του άρθρου 11 του Συντάγματος σε συνδυασμό με όλα αυτά». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή