Μπορέλ σε Δένδια για Τουρκία: «Έτοιμο να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»

Μπορέλ σε Δένδια για Τουρκία: «Έτοιμο να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεση της Ε.Ε. προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, καθώς και των κρατών-μελών της, τονίζει –σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, σε συνέχεια της σχετικής επιστολής που απέστειλε ο Έλληνας ΥΠΕΞ με φόντο την αυξανόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφοράς.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επισημαίνει επίσης ότι οι τουρκικές παράνομες ενέργειες, που επηρεάζουν τις ελληνικές, καθώς και τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή.

Προσθέτει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι στις ενέργειες αυτές συγκαταλέγεται και ο τουρκικός κανονισμός όσον αφορά την περιοχή έρευνας και διάσωσης, ο οποίος, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., αντιβαίνει τους σχετικούς κανονισμούς του ICAO και του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).

Τέλος, σημειώνει ότι για την επίτευξη της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή χρειάζεται διάλογος σε πνεύμα καλής πίστης και αποχής από μονομερείς ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και να δείξει έμπρακτα ότι όντως επιθυμεί μια εποικοδομητική συνεργασία με την Ε.Ε., διαμηνύουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι κατόπιν αιτήματος της χώρας μας και της Κύπρου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., κατά την προσεχή τηλεδιάσκεψη τους την Πέμπτη, θα συζητήσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στα Βαρώσια.

Αξιωματούχος Ε.Ε.: Σειρά τουρκικών ενεργειών ενάντια στο πνεύμα αποκλιμάκωσης

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Τουρκία έχει επιδοθεί σε «μία σειρά από ενέργειες που πηγαίνουν ενάντια στο πνεύμα» της αποκλιμάκωσης που ζητούσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τα συμπεράσματα της Συνόδου της 1ης Οκτωβρίου.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος αξιωματούχος, επαφίεται στους ηγέτες της Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, να κρίνουν ποια είναι η σωστή απάντηση στις «μη φιλικές» αυτές ενέργειες της Τουρκίας.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή