Αυστηρότερα μέτρα στις πύλες εισόδου και εντατικοί έλεγχοι

Αυστηρότερα μέτρα στις πύλες εισόδου και εντατικοί έλεγχοι

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες επιπλέον μέτρα που έχουν ως επίκεντρο τις πύλες εισόδου. Συγκεκριμένα, από σήμερα το πρωί στις 6 έχει κλείσει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Η κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνουν ανοικτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από τη Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα. 

Πλέον όσοι εισέρχονται στη χώρα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ και, αυτονόητα, θα μπαίνουν στη χώρα μόνο όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί, ώστε να μπορούν να μετακινηθούν εκεί που έχουν δηλώσει ως προορισμό. Τα επιπλέον μέτρα κρίθηκαν απαραίτητα καθώς στις αγροτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παρατηρήθηκε ιδιαίτερα υψηλή διασπορά του ιού, που δεν δικαιολογείτο από τη μικρή κινητικότητα λόγω του lockdown, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να στραφεί στις πύλες εισόδου.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε την εντατικοποίηση των ελέγχων στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς τα κρούσματα παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα. «Ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοτική αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στους χώρους εργασίας», είπε χθες ο κ. Πέτσας.

Εν αναμονή της κάμψης

Στην κυβέρνηση δεν θέλουν σε καμία περίπτωση ούτε να στείλουν μήνυμα πανικού, αλλά ούτε και εφησυχασμού. Για παράδειγμα, στην Αττική η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, αλλά έχουν φανεί και τα πρώτα σημάδια της λεγόμενης επιπεδοποίησης. Γι’ αυτό και, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταστρώσει σχέδιο χαλάρωσης του lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε χθες σε κάθε τόνο πως δεν είναι της παρούσης και σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός είχε χθες την καθιερωμένη μηνιαία επικοινωνία με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αυτή τη φορά διαδικτυακά.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πανδημία λέγοντας πως «θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», προσθέτοντας πως οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, αφού πρώτα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οσον αφορά τα Χριστούγεννα, έδωσε ένα γενικό πλαίσιο λέγοντας πως «σίγουρα θα είναι διαφορετικά από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης». Αυτό, βέβαια, «εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους» και την τήρηση των μέτρων.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα στηριχθούν οι πιο αδύναμοι. «Θα στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, την οικονομία, τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κρίση, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε έναν μαζικό εμβολιασμό που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια», είπε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στο ιδιαίτερο βάρος που σηκώνει η Βόρεια Ελλάδα. «Η σκέψη όλων μας τούτη τη στιγμή είναι στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Δυστυχώς ο κορωνοϊός απέδειξε ότι είναι πολύ επικίνδυνος, δεν συγχωρεί οποιαδήποτε αμέλεια, οποιαδήποτε χαλάρωση ή εφησυχασμό», είπε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια: «Τα μέτρα μάς δυσκολεύουν όλους και βαραίνουν τον πληθυσμό, πρέπει όμως να αντέξουμε, να είμαστε όσο γίνεται προσεκτικοί, να είμαστε αλληλέγγυοι για να μπορέσουμε να ξανανταμώσουμε σε καλύτερες συνθήκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή