Στ. Πέτσας: Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό

Στ. Πέτσας: Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό

1' 19" χρόνος ανάγνωσης

Δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άρσης του lockdown στις 1 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ τόνισε πως αυτή τη στιγμή, φαίνεται δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, καθώς υπάρχει κίνδυνος να επιβαρυνθούν περιοχές με χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ότι η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, αρχίζοντας από τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, εξήγησε ότι θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών. Έκανε επίσης λόγο για σχέδιο δειγματοληπτικών ελέγχων σε μαθητές, τονίζοντας πάντως ότι με την εικόνα που υπάρχει, είναι χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο στα σχολεία.

Σημείωσε δε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, βρίσκεται στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο να ισχύουν κάποιοι περιορισμοί και μετά την άρση του lockdown, επισημαίνοντας ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με προσοχή.

Ως προς την εστίαση επεσήμανε πως στα σχέδια περιλαμβάνεται να ανοίξει κάποια στιγμή πριν τα Χριστούγεννα, ενώ πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί. Επανέλαβε δε ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης και δεν θα υπάρχουν όρθιοι.

Νωρίτερα, την εκτίμηση ότι χρειάζεται να παραταθεί το lockdown και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, προκειμένου να καταστεί βέβαιο ότι θα υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, εξέφρασε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η εβδομάδα κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη από τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι περιμένουν με αγωνία ενθαρρυντικά μηνύματα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, που θα επιτρέψουν αισιοδοξία για σταδιακή αποσυμπίεση στο ΕΣΥ και θα ανοίξουν τη συζήτηση για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.