Αναβαθμίζεται η αμυντική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας

Αναβαθμίζεται η αμυντική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γοργό ρυθμό και με αρκετούς τρόπους, παρά τα αντικειμενικά εμπόδια που θέτει η πανδημία, προχωρεί η ολοένα και στενότερη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία σε ζητήματα άμυνας. Παρά το γεγονός ότι μια συμφωνία ανάλογων προβλέψεων (ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής) με εκείνη που η Αθήνα πρόσφατα συνήψε με το Αμπου Ντάμπι δεν βρίσκεται στην ατζέντα, Ελλάδα και Γαλλία έχουν αποφασίσει να εμβαθύνουν τις αμυντικές σχέσεις τους. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος ήλθε σε επικοινωνία με την ομόλογό του Φλοράνς Παρλί και, όπως όλα δείχνουν, οριστικοποιήθηκε η αναβάθμιση της παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) στο Σαχέλ και δη Μάλι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ευρωπαϊκή εκπαιδευτική επιχείρηση υπό γαλλική ηγεσία (European Union Training Mission). Οπως η «Κ» έχει σημειώσει ήδη από τον Φεβρουάριο, Αθήνα και Παρίσι βρίσκονταν σε συζητήσεις για τον τρόπο επέκτασης της συμμετοχής των Ε.Δ. στο Μάλι, ώστε από δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς που βρίσκονται αποσπασμένα σήμερα, να τοποθετηθεί εκεί ολιγομελής ομάδας των ειδικών δυνάμεων. Η απόφαση αυτή μένει να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ και η τοποθέτησή τους δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Μάιο του 2021. Από το ΓΕΕΘΑ αποφασίστηκε η Ελλάδα να στείλει έναν αξιωματικό στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία θα συμμετάσχει στη διμερή ελληνοαιγυπτιακή διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 10» από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 6 Δεκεμβρίου. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Κύπρος. Η άσκηση θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας και από την Ελλάδα, μετά τη σχεδίαση του ΓΕΕΘΑ, θα συμμετάσχουν δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, ένα αρματαγωγό, τέσσερα F-16 από τη Σούδα και τέσσερα ίδιου τύπου που θα σταθμεύσουν στην Αίγυπτο, ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης, ένα ελικόπτερο Σινούκ, τρία Απάτσι, ένα C-130 και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων. Ενδιαμέσως (24 Νοεμβρίου – 9 Δεκεμβρίου) η Ελλάδα θα συμμετάσχει με ένα υποβρύχιο, μία φρεγάτα και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατ. Μεσόγειο, μαζί με ναυτικές και αεροπορικές μονάδες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ (Βουλγαρία – Ην. Βασίλειο – ΗΠΑ και Τουρκία) όπου, μεταξύ άλλων, υπάρχει δυνατότητα και για νηοψίες.

Παράλληλα, μετά τα Ραφάλ και τις αποφάσεις για υποστήριξη των Μιράζ-2000-5, η Αθήνα αποφάσισε να αναβαθμίσει τα γαλλικής κατασκευής UAV τύπου Sperwer, όπως ενημέρωσε χθες ο κ. Παναγιωτόπουλος τα μέλη της επιτροπής εξοπλιστικών της Βουλής, συνοδευόμενος από το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθν. Αμυνας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στην τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων Απάτσι, στη συντήρηση των κατευθυνόμενων βλημάτων Penguin MK2, στην εν συνεχεία υποστήριξη των αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου Πάτριοτ, αλλά και των πυραύλων S-300. Από την επιτροπή πέρασε χθες και η διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ μέσω FMS για την υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130. Σημειώνεται, τέλος, ότι παράλληλα με αυτή τη διαδικασία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος έχει αποσπάσει προσωπικό στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών προκειμένου να ενισχυθεί, ώστε να προχωρήσουν ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες που οδηγούν στη διακινδύνευση αρκετών προθεσμιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή