ΚΕΦίΜ: Διακομματική σύγκλιση για βελτίωση της νομοθετικής ποιότητας

ΚΕΦίΜ: Διακομματική σύγκλιση για βελτίωση της νομοθετικής ποιότητας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακομματική σύγκλιση, τόσο στα προβλήματα που αφορούν τη νομοθετική ποιότητα όσο και σε αρκετές από τις προτεινόμενες λύσεις, διαπιστώθηκε σύμφωνα με το ΚΕΦίΜ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης.

Τη μεθοδολογία και τα κύρια ευρήματα του Δείκτη παρουσίασε την Πέμπτη ο Συντονιστής ερευνητικών προγραμμάτων του ΚΕΦίΜ Κωνσταντίνος Σαραβάκος, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι «παρόλο που παρατηρούμε ότι η ποιότητα της νομοθέτησης βελτιώθηκε το 2019 σε σχέση με πέρυσι, και σε αυτό θεωρούμε ότι συνέβαλε και η παρουσίαση του περσινού δείκτη, η νομοθέτηση απέχει πολύ από το κράτος δικαίου που θέλουμε να λειτουργεί στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης: ΚΕΦίΜ: Πώς βαθμολογείται η ποιότητα των νόμων του 2019

Τα πορίσματα του Δείκτη σχολίασαν στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι ομιλητές. «Η καλή νομοθέτηση αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Ο νόμος 4622/19 για το Επιτελικό Κράτος έχει δομήσει ένα λειτουργικό και ταυτόχρονα αυστηρό πλαίσιο, του οποίου η πιστή εφαρμογή βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του παραγόμενου νομοθετικού έργου. Έτσι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αυξηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος, αποκαθιστώντας παράλληλα την αξιοπιστία συνολικά των κρατικών θεσμών και λειτουργιών», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Γεωργαντάς.

Η Τομεάρχης εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπογράμμισε με τη σειρά της ότι «η νομοθετική διαδικασία είναι στην καρδιά της ίδιας της δημοκρατικής λειτουργίας. Όμως και αυτή ακόμα η διαδικασία εξελίσσεται, μέσα στις γενικές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις», τονίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες της για την επίδραση της πανδημίας στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, τόνισε: «Το εγχείρημα αυτό του ΚΕΦίΜ είναι πάρα πολύ θετικό, γιατί κάνει κάτι το οποίο στην Ελλάδα δεν το κάνουμε. Μετράμε, και επιτέλους πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε με βάση δεδομένα συγκεκριμένα. Οπότε όταν αποκτήσουν αυτά βάθος χρόνου, με τις μετρήσεις θα μπορούμε να αξιοποιούμε καλύτερα και τα συμπεράσματα».

Τέλος, η Επιστημονική συνεργάτιδα του ΚΕΦίΜ Έφη Στεφοπούλου, μια εκ των συγγραφέων του Δείκτη, εστίασε κατά την παρουσίασή της στο φαινόμενο των πολυτροπολογιών, δηλαδή μία τροπολογία με πολλές διατάξεις, στο φαινόμενο της ελλιπούς διαβούλευσης, όπου πολλά άρθρα των νόμων δεν είναι διαθέσιμα προς δημόσια συζήτηση, και στα πολλά πεδία πολιτικής που μπορεί να ρυθμίζει ένας νόμος, τα λεγόμενα πολυνομοσχέδια. Κατά την έναρξη της συζήτησης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦίΜ, Νίκος Ρώμπαπας.

Σημειώνεται ότι ο Δείκτης Ποιότητας Νομοθέτησης παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το ΚΕΦίΜ και αξιολογεί τη συνολική διαδικασία εισαγωγής των νόμων που ψηφίζονται στο εθνικό κοινοβούλιο και εισάγονται στην έννομη τάξη της χώρας μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

ΚΕΦίΜ: Δείκτης Ποιότητας Νομοθέτησης 2019

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή