«Η Πάτρα να μη γίνει Θεσσαλονίκη»

«Η Πάτρα να μη γίνει Θεσσαλονίκη»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός «για να μη γίνει η Πάτρα Θεσσαλονίκη» έχει σημάνει στην κυβέρνηση ενόψει της εορτής του Αγ. Ανδρέα, η οποία αποτελεί ορόσημο για την πόλη αντίστοιχο με αυτό του Αγ. Δημητρίου για τη Θεσσαλονίκη, που αποτέλεσε κατά κοινή ομολογία τη σπίθα που έβαλε φωτιά στη συμπρωτεύουσα. Το μήνυμα στην Αχαΐα έστειλε από προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ζητώντας την προσοχή των πολιτών. Χθες ωστόσο, και υπό τον φόβο να υπάρξει έκρηξη συγχρωτισμού και κατ’ επέκτασιν κρουσμάτων, ο ίδιος ο πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον δήμαρχο Πατρέων Κ. Πελετίδη και στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Ν. Φαρμάκη. 

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας Αγ. Ανδρέα τη Δευτέρα, ενώ εξέφρασε και την ανησυχία του καθώς η Αχαΐα, ένας από τους μεγαλύτερους νομούς στην Ελλάδα, εξακολουθεί να δίνει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αν αναλογιστεί κανείς πως βρισκόμαστε εν μέσω lockdown. 
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση είναι πως σήμερα το πρωί μεταβαίνει στην Πάτρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, όπου θα έχει συναντήσεις με όλους τους τοπικούς παράγοντες και με τον μητροπολίτη Χρυσόστομο, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική προσπάθεια για την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων ενόψει των εορτασμών του πολιούχου Αγίου Ανδρέα. 

Oπως είχε επισημάνει και εντός της εβδομάδας η «Κ», την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Θεσσαλονίκη που δίνει τη μητέρα των μαχών, μικροί νομοί, όπως η Αχαΐα, η Δράμα, η Καβάλα, η Πιερία, αλλά και μεγαλύτεροι όπως η Λάρισα, παρουσιάζουν ιδιαιτέρως ανησυχητική εικόνα σε αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Πηγή της «Κ» ανέφερε πως το πραγματικό «Μπέργκαμο» δεν είναι η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή, αλλά η Πιερία, και ο φόβος να δημιουργηθούν και άλλες τέτοιες εστίες πανελλαδικά είναι μεγάλος. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στη Δράμα, από όπου έγιναν και οι πρώτες αερομεταφορές στην Αθήνα, το σύστημα υγείας δέχεται ασφυκτική πίεση και μεταβαίνουν γιατροί από τη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Ιω. Παπαδόπουλος αναφέρει πως οι μονάδες έχουν γεμίσει, ενώ ο Β. Κικίλιας έκανε λόγο για μια «συγκλονιστική προσπάθεια» που δίνει το προσωπικό, τονίζοντας ωστόσο αυτό που έχει σημασία: πως πρέπει να πέσουν τα κρούσματα ώστε να μειωθεί και η πίεση στο σύστημα υγείας.  

Συμβολική επίσκεψη  

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη συμπρωτεύουσα σε μια καθ’ όλα συμβολική επίσκεψη στην πόλη που επλήγη εξαρχής πιο σφοδρά από την πανδημία. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και το ΑΧΕΠΑ, ενώ θα έχει συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Κ. Ζέρβα. Στόχος της επίσκεψης είναι να δείξει ο πρωθυπουργός πως είναι δίπλα στην πόλη και η πολιτεία συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις τη Θεσσαλονίκη ώστε να βγει από τη δύσκολη θέση. Τις τελευταίες ημέρες η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει επιδημιολογική βελτίωση όσον αφορά τα κρούσματα και τον ρυθμό μετάδοσης, αλλά εξακολουθεί –και θα συνεχίσει– να είναι στο «κόκκινο» το σύστημα υγείας και για τις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή