Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας

Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρητή εντολή από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. μετά τη σχετική απόφαση των ηγετών των κρατών-μελών για κατάρτιση καταλόγου τομεακών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο οποίος θα βρίσκεται στο τραπέζι προς ενεργοποίηση σε περίπτωση που η συμπεριφορά της Αγκυρας επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, αποτελεί το πλέον βασικό σενάριο που αναμένεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Δεδομένης της παρούσας κατάστασης και σε περίπτωση, βέβαια, που η Αγκυρα δεν επανέλθει στις προκλήσεις, κάποιου είδους εξέλιξη και στην κατεύθυνση πιθανής έναρξης των διαδικασιών διαλόγου δεν αναμένεται πριν από το νέο έτος.

Την ίδια στιγμή, χθες, διπλωματικές πηγές προχώρησαν σε διάψευση δημοσιευμάτων περί μυστικής συνάντησης ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και στην καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο στις 4 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, που περιγράφουν μια κατάσταση διάστασης απόψεων ανάμεσα σε υπουργείο Εξωτερικών και Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τη στάση ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την κ. Μέρκελ «αφελή» σε συνέντευξή του στο Politico.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισήμαιναν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και παρέπεμπαν στη σχετική αποστροφή της συνέντευξης του κ. Δένδια, ο οποίος ανέφερε τα εξής, με αναφορά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής: «Εάν κάνεις τα ίδια πράγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη “αφέλεια” – και αυτός είναι ο ήπιος όρος θα έλεγα». Και πρόσθεταν ότι ο κ. Δένδιας ουδέποτε προέβη σε κάποιο χαρακτηρισμό για την καγκελάριο της Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι, αντιθέτως, απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της Ε.Ε. να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι το σύνολο των κινήσεων και των συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έγιναν στο Βερολίνο, πραγματοποιούνται σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Παρόμοιο ήταν και το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και από εκεί δεν υπήρξαν διαρροές.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ασκήσει πίεση στους εταίρους της στην Ε.Ε. προκειμένου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας να έχει κάποια αποτελέσματα.

Ενα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η Αθήνα είναι η πίεση για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι βασικός λόγος της επίσκεψης του κ. Δένδια στη Γερμανία ήταν να επισημάνει την αντίφαση που δημιουργεί η εξαγωγή οπλικών συστημάτων προς μια χώρα (Τουρκία) που απειλεί την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. (Ελλάδα). Η Αθήνα εξακολουθεί να ζητεί ανοιχτά και επισήμως από τη Γερμανία την αναστολή συνεργασίας με την Τουρκία, για κάποιο χρονικό διάστημα, στην παραγωγή των υποβρυχίων τύπου 214. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή