ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Σταθερά υψηλοί τόνοι από Τσαβούσογλου

Σταθερά υψηλοί τόνοι από Τσαβούσογλου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα κατηγορεί την Aθήνα για μη συμμετοχή της στην προγραμματισμένη συνάντηση των στρατιωτικών επιτροπών Τουρκίας – Eλλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και υποστηρίζει πως η Αθήνα «βάζει εμπόδια» στην προσπάθεια που γίνεται για την ασφαλή λειτουργία των μονάδων στην Ανατολική Μεσόγειο. Πηγές του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, σε δηλώσεις τους στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», υποστήριξαν πως η ελληνική αντιπροσωπεία δεν προσήλθε στη συνάντηση που είχε καθοριστεί να πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου. Το «Ανατολή» κάνει λόγο «για εμπόδιο της Ελλάδας» από τις συναντήσεις του ΝΑΤΟ, ενώ τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως «η Ελλάδα αποφεύγει την αποκλιμάκωση».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχεδόν καθημερινά κατηγορεί την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία για την πολιτική τους και τις θέσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο. O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε δηλώσεις του στο φόρουμ διπλωματίας της Αττάλειας, τόνισε πως «λίγες ώρες πριν η Ελλάδα και η Τουρκία ανακοινώσουν την έναρξη των συνομιλιών τους, η Ελλάδα υπέγραψε τη συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Αίγυπτο, παραβιάζοντας τόσο την τουρκική όσο και τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα. Στη Σύνοδο της Ε.Ε. τον Οκτώβριο, επίσης συνέχισε τις απειλές. Κάθε φορά που η Τουρκία δίνει ευκαιρία στη διπλωματία, ως απάντηση λαμβάνει απειλές και προβοκάτσιες. Γιατί; Γιατί η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει με αυτή την επιθετική και καταχρηστική στρατηγική».

Εν τω μεταξύ, η τουρκική ακτοφυλακή διέψευσε τις πληροφορίες πως δεν παρασχέθηκε βοήθεια σε σκάφος με ομάδα παράτυπων μεταναστών, που εντοπίστηκε από αυτήν. Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τσατακλί, μίλησε με σκληρή γλώσσα εναντίον του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και επισήμανε πως «η Ελλάδα, η οποία προκαλεί θανάτους στο Αιγαίο με απάνθρωπες πρακτικές, προσπαθεί να συγκαλύψει τα εγκλήματά της με τις εσκεμμένες και ψευδείς πληροφορίες του υπουργού Μετανάστευσης. Δεν αρμόζει στις κρατικές αρχές να δημοσιεύουν αναληθείς πληροφορίες».

Τέλος, δύο δημοσκοπήσεις των εταιρειών Avrasya και Area δείχνουν πως τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος AKP μειώθηκαν 6% με 9% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2018. Oι προβλέψεις των εταιρειών δίνουν ποσοστά από 33,2% έως και 36,2% στο κόμμα του Ερντογάν, ενώ μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο MHP δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το όριο του 50,1% για την εκλογή του στην προεδρία. Αναλυτές εκτιμούν πως ίσως αυτά τα ποσοστά να οδήγησαν τον Ερντογάν στην αλλαγή οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής.