Δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες

Δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες

«Εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες»

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία ενόψει και της Συνόδου Κορυφής εξέπεμψε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο του Politico Μάθιου Καμίνσκι στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου τεχνολογίας και καινοτομίας “Web Summit” της Λισαβόνας, που εφέτος διενεργείται διαδικτυακά.

O κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο. Σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολικό του τμήμα» και διεμήνυσε: 

«Εχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «τα λόγια δεν αρκούν πλέον. Θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά και αυτό σημαίνει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «θα περιμέναμε, λοιπόν, σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Τουρκίας κάποια στιγμή εάν εννοεί τα όσα λέει ο Πρόεδρος Ερντογάν τελευταία, ότι δηλαδή επιθυμεί στενές σχέσεις με την Ευρώπη και τη Δύση».

Ερωτηθείς για την πολιτική των ΗΠΑ, έναντι της Ευρώπης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό τη νέα προεδρία Μπάιντεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι προσβλέπει «ότι η νέα κυβέρνηση θα επαναλειτουργήσει παραγωγικά στη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρώπη και στο να κάνει πιο ενεργή την παρουσία των ΗΠΑ στους κόλπους του ΝΑΤΟ».

Είπε χαρακτηριστικά, μάλιστα ότι «δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφωνίες με την Τουρκία», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «έχουμε λάβει τη στήριξη του State Department και της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός επέκρινε την Τουρκία, λέγοντας ότι δεν θεωρεί ότι η συμπεριφορά της συνάδει με τον ρόλο της ως βασικού μέλους του ΝΑΤΟ «όταν αγοράζει προηγμένα πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία ή όταν χρησιμοποιεί ανοιχτά τρομοκράτες από τη Συρία για να συμμετέχει σε πολέμους».

Ερωτηθείς για το πως τοποθετείται στη συζήτηση, που έχει ανοίξει περί στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης καθώς και για το εάν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν είναι μία μοναχική φωνή στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Μητσοτάκης απήντησε: «Δεν νομίζω ότι είναι μια μοναχική φωνή. Πιστεύω πως θα πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου και τη συνειδητοποίηση πως υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους θα θέλαμε η Ευρώπη να δείξει ένα επίπεδο της αποκαλούμενης “στρατηγικής αυτονομίας”. Η φαρμακευτική βιομηχανία είναι ένας τέτοιος τομέας για παράδειγμα. Και μπορώ να σκεφτώ και πολλούς ακόμα. Θεωρώ πως υπάρχει μια δυναμική ως προς αυτό το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προσδιορίσουμε ξεκάθαρα τους τομείς που θεωρούμε στρατηγικής σημασίας και στους οποίους θα θέλαμε την ανεξαρτησία της Ευρώπης από άλλες μεγάλες δυνάμεις, είτε για οικονομικούς, είτε για γεωπολιτικούς λόγους».

Αποφάσεις στη Συνοδο

Τη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί η έκτασή τους, προανήγγειλαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, με την Ε.Ε. –αν και καταδίκασε εκ νέου τη συνέχιση των «μονομερών ενεργειών» και της «εχθρικής ρητορικής» εκ μέρους της Άγκυρας- να φαίνεται διαιρεμένη όσον αφορά το πώς θα τιμωρήσει αυτές τις συμπεριφορές.

«Θα υπάρξουν αποφάσεις κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής (στις 10 Δεκεμβρίου), όμως η έκτασή τους δεν έχει ακόμη αποφασιστεί», διαβεβαίωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Θα πρέπει να δούμε ποιές θέσεις θα πάρουν η Γερμανία και η Πολωνία», εξήγησε ένας υπουργός, σύμφωνα με το AFP.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει «το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας παράλληλα στην Άγκυρα μια ανανεωμένη θετική ατζέντα. Διαβάστε

Νεο–οθωμανικές τάσεις

Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει γεωπολιτικός παίκτης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βασίζονται σε παράνομες διεκδικήσεις, σημείωσε στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης της πρωτοβουλίας Mediterranean Dialogues (MED).

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ υπενθύμισε ότι απειλεί με πόλεμο μια χώρα της Ε.Ε., την Ελλάδα που θέλει απλά να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της με βάση το δίκαιο της θάλασσας, τη δυνατότητα επέκτασης στα 12 μίλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή