ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ν. Κεραμέως – Μ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν το σχέδιο για τη φύλαξη των ΑΕΙ

Ν. Κεραμέως – Μ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν το σχέδιο για τη φύλαξη των ΑΕΙ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των ΑΕΙ παρουσίασαν στις Πρυτανικές Αρχές Πανεπιστημίων και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση Βασίλης Διγαλάκης.

Οι προωθούμενες διατάξεις που συζητήθηκαν με Πρυτάνεις και την ΠΟΣΔΕΠ κινούνται σε τρείς άξονες:

  1. τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ),
  2. τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στον χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, καθώς και
  3. την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, δήλωσε πως «μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας».

«Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο», συμπλήρωσε η ίδια.

Όπως δημοσίευσε η «Κ» το Σάββατο, μεταξύ των κύριων προβλέψεων είναι ότι θεσμοθετείται ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και καθιερώνεται έλεγχος των εισερχομένων με κάρτα εισόδου στα κτίρια.