Τα μεγάλα διλήμματα της κυβέρνησης με το άνοιγμα

Τα μεγάλα διλήμματα της κυβέρνησης με το άνοιγμα

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξίσωση για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξουν –εάν ανοίξουν– οι εναπομείνασες δραστηριότητες για τις οποίες δεν έχει παραταθεί το lockdown μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. 

Πρόκειται δηλαδή για τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξει η κυβέρνηση να επανεκκινήσει τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όπως το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, αλλά και τις λειτουργίες των εκκλησιών.  

Εκκλησίες

Oσον αφορά τις εκκλησίες υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το εάν και με τι τρόπο θα πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες τους στους πιστούς. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε κάτι το οποίο από αρκετούς θεωρείται εύλογο: «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μένουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις». 

Υπάρχει όμως και ο σοβαρός αντίλογος. Αρκετά μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θεωρούν πως το άνοιγμα των εκκλησιών, λόγω του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας όσων κατά κύριο λόγο θα τις επισκεφθούν, μπορεί να δημιουργήσει νέους μεγάλους κινδύνους. 

Τα ενδεχόμενα ωστόσο στην παρούσα φάση είναι δύο: είτε να μην ανοίξουν καθόλου –αυτό θα συμβεί εάν δεν ανοίξει ούτε το λιανεμπόριο– είτε να ανοίξουν για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες, πιθανόν παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα και βεβαίως υπό αυστηρά μέτρα, όπως συνέβη πέρυσι τον Μάιο: δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας και αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. 

Οριστικές ανακοινώσεις θα υπάρχουν τις επόμενες ημέρες, όπως συζητήθηκε κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. 

Λιανεμπόριο

Η έτερη μεγάλη εξίσωση ακούει στο όνομα λιανεμπόριο. Η πλάστιγγα γέρνει αυτή τη στιγμή προς κάποιο λελογισμένο άνοιγμα, αλλά κρίσιμη είναι η σημερινή και αυριανή ημέρα. Εάν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι δεν πέσουν, τότε όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και το σενάριο να μην ανοίξει τίποτα. 

Στο θετικό λοιπόν σενάριο, θα δούμε κάποιο άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα, ίσως με μεγαλύτερη αυστηροποίηση των κανόνων της αναλογίας ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο. Το βασικό ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα μεγάλα εμπορικά. Η αρχική σκέψη ήταν να μην ανοίξουν καθόλου. Υπάρχει ωστόσο ο εύλογος αντίλογος που λέει πως σε αυτή την περίπτωση ο συνωστισμός θα αυξηθεί στα μικρά. Σε κάθε περίπτωση, αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη με βάση τα στοιχεία των δύο προηγούμενων ημερών. 

Εντονα και από την πλευρά των ειδικών, οι οποίοι φύσει και θέσει έχουν πιο σκληρή γραμμή, έχει έρθει στο προσκήνιο το θέμα που έχει αναδείξει πρώτη η «Κ» για άνοιγμα των νομών της χώρας ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο. 

Παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες η συγκεκριμένη σκέψη ήταν πιο κάτω στην ιεράρχηση, τις τελευταίες ημέρες εξετάζεται πιο σοβαρά. Σε αυτή την περίπτωση οι ζώνες που θα χωριστεί η χώρα δεν θα είναι ίδιες με αυτές που ξέρουμε έως τώρα.   

Σχολεία 

Ενδιαφέρον έχει πάντως γιατί τα σχολεία, που αποδεδειγμένα είχαν μικρό επιδημιολογικό φορτίο, επελέγη να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, ενώ στο πρώτο lockdown ήταν τα πρώτα που άνοιξαν. 

Η απάντηση είναι διπλή: πρώτον, γιατί το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να είναι πανελλαδικό για λόγους ισότητας και δεύτερον, γιατί ο χρόνος που θα άνοιγαν πριν από τα Χριστούγεννα ήταν μόλις μιας εβδομάδας και κρίθηκε δώρον άδωρον να υπάρχει έστω αυτό το χαμηλό ρίσκο για τόσο λίγες ημέρες. Κατά τα λοιπά, στη συνολική εξίσωση φαίνεται πως το μόνο βέβαιο είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων. 

Οι ανακοινώσεις με τις τελικές αποφάσεις θα γίνουν είτε Πέμπτη είτε Σάββατο. Η Παρασκευή δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες καθώς, λόγω της Συνόδου Κορυφής και της έναρξης της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, θεωρείται μία μέρα με πολύ βαρύ κυβερνητικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή