Μ. Χρυσοχοΐδης: Οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν έξαρση αστυνομικής βίας

Μ. Χρυσοχοΐδης: Οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν έξαρση αστυνομικής βίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν καμία έξαρση, το αντίθετο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στις καταγγελίες για αστυνομική βία.

«Ούτε ο αριθμός δακρυγόνων, ούτε οι καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη, ούτε ο αριθμός τραυματιών, ούτε ο αριθμός δημοσιευμάτων ή τηλεοπτικών αναφορών» πρόσθεσε μιλώντας στη Βουλή.

«Όμως να δεχθώ το επιχείρημα ότι οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν πάντοτε επακριβώς την πραγματικότητα. Η έξαρση βίας από πού προκύπτει;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε πως «έγιναν προχθές περισσότερες από 350 προσαγωγές. Ασκήθηκε βία, καταγγέλθηκε χρήση μη αναλογικής βίας, υπήρξαν τραυματισμοί; Γιατί η βία, η κανονική βία χωρίς επίθετα, έχει συνέπειες στο σώμα του θύματος. Υπήρξαν τέτοιες καταγγελίες; Όχι από κανέναν».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι «εδώ υπάρχει μια σύγχυση. Αποκαλείτε βία τη νόμιμη παρεμπόδιση τέλεσης παράνομης πράξης». «Γιατί, όσο άδικος κι αν θεωρείτε πως είναι ο νόμος, η απαγόρευση εν προκειμένω, παραμένει νόμος. Ζητάτε από την αστυνομία να μην εφαρμόσει τον νόμο;» συμπλήρωσε και διερωτήθηκε: «Γιατί δεν προσφύγατε στο ΣτΕ, ώστε να αρθεί η απαγόρευση αν κρινόταν υπερβολική;».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι «αν έγιναν εξαιρέσεις στις 17 Νοέμβρη, είναι γιατί ήταν πολιτικά κόμματα και πήρα προσωπικά, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό την ευθύνη. Στα κόμματα έχουμε εμπιστοσύνη. Αν και στις 17 Νοέμβρη αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από όλους».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι δεν προκύπτει έξαρση αστυνομικής βίας. «Υπάρχει γενικώς αυθαίρετη αστυνομική βία; Φυσικά ναι. Ενδημεί, εκδηλώνεται, είναι συνεχής αγώνας ο εντοπισμός και ο  περιορισμός της. Έχω όμως μια απορία. Η αστυνομική βία θα φύγει άμα την ξορκίζουμε ή την καταγγέλλουμε από μόνη της;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Εννοώ ότι αν η βία είναι μια μόνιμη έγνοια για την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, που όντως είναι, και εάν όλοι συμφωνούμε σε αυτό, που νομίζω πως επίσης ισχύει, τότε γιατί δεν συζητούμε πολιτικές και μέτρα για την μείωση και τον σταθερό περιορισμό της; Επαναλαμβάνω εδώ είναι Βουλή, δεν είναι το καταγγελτήριο της γωνίας, ούτε ανθοπωλείο».

Διερωτήθηκε δε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ποιες πολιτικές εφάρμοσε για τον περιορισμό της αυθαιρεσίας των αστυνομικών. «Αλλάξατε κάτι στην βασική εκπαίδευση; Αλλάξατε κάτι στη δομή της Αστυνομίας; Αλλάξατε το επιχειρησιακό δόγμα σε ήπια αστυνόμευση; Συνεργαστήκατε με δήμους για κοινοτική αστυνόμευση; Δημιουργήσατε νέες μονάδες για ηπιότερη διαχείριση συναθροίσεων; Ενισχύσατε την εκπαίδευση και συνεχή επανεκπαίδευση των επιχειρησιακών μονάδων; Βοηθήσατε τους αστυνομικούς με ψυχολογική στήριξη, τεστ, πλαισίωση και στήριξη που χρειάζεται κάθε ένας που μετέχει σε επιχειρήσεις; Αλλάξατε το θεσμικό πλαίσιο στο πειθαρχικό δίκαιο για την διερεύνηση καταγγελιών αυθαιρεσίας, ώστε να μην τα οδηγεί σε ατιμωρησία ο εσωτερικός πειθαρχικός έλεγχος; Δώσατε σε ανεξάρτητη αρχή, τον Συνήγορο του Πολίτη, τις αρμοδιότητες και τα Μέσα που ζητούσε για να ασκεί ανακριτικά καθήκοντα σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας; Βάλατε κάμερες στις επιχειρησιακές μονάδες;» σημείωσε και πρόσθεσε: «Σας ρωτώ γιατί όλα αυτά εμείς τα κάναμε σε 18 μήνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή