ΒΟΥΛΗ

«Ελευθερία» εναντίον του κορωνοϊού

«Ελευθερία» εναντίον του κορωνοϊού

Με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, με 158 ψήφους υπέρ και 142 κατά, αργά χθες το βράδυ, ολοκληρώθηκε η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή. Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν εφ’ όλης της ύλης και αναφέρθηκε σε όλη την γκάμα των θεμάτων, τόσο απολογιστικά για τη χρονιά που φεύγει όσο και ενόψει της νέας. Είχε ωστόσο και μία νέα εξαγγελία, καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε «κούρεμα» ενοικίου κατά 80% για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστές μέσα στις γιορτές.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για το 60% της ζημίας που θα υποστούν. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα καταβληθεί τον Ιανουάριο και θα έχει ως κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20%.

«Δύο κύκλοι άμυνας»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στον εμβολιασμό, κάνοντας λόγο για «εθνική εκστρατεία» και όχι «καμπάνια», η οποία θα ονομαστεί «Ελευθερία». Αποκάλυψε πως η έγκριση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer θα γίνει γρηγορότερα και μπορεί να το έχουμε μία εβδομάδα νωρίτερα. Οσον αφορά την επόμενη φάση, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «δύο κύκλους άμυνας», καθώς η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ. «Θα φοράμε μάσκα κάνοντας το εμβόλιο, θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής είπε πως «δεν είναι ακριβές ότι δεν υπήρξαν κυρώσεις» και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έριξε τα εθνικά θέματα «στην κομματική αρένα τη λάθος στιγμή και με τον λάθος τρόπο». Οσον αφορά τα Rafale, ο πρωθυπουργός είπε πως σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή συμφωνία για την παραλαβή τους από τη Γαλλία εντός του 2021.  

Σχετικά με τα τρέχοντα θέματα της πανδημίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο click away, ρωτώντας την αντιπολίτευση και όποιον άλλο λοιδορεί το μέτρο ποια άλλη εναλλακτική υπήρχε. Κάνοντας, μάλιστα, μια προβολή στο μέλλον σημείωσε πως «το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει έρθει για να μείνει και είναι μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους», προσθέτοντας πως τα στοιχεία που έχει λάβει μέχρι τώρα δείχνουν πως το «παράδοση εκτός» έχει δώσει ανάσα. 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε εκτενώς μια κοινωνική ατζέντα, μιλώντας αναλυτικά για τη θωράκιση του ΕΣΥ –έχει προαναγγείλει «νέο ΕΣΥ» για το 2021–, σημειώνοντας πως ήδη έχουν γίνει πάνω από 7.000 προσλήψεις έως σήμερα και οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί σε 1.322. Παράλληλα αναφέρθηκε στις 500.000 δικαιούχους που τον Δεκέμβριο έλαβαν διπλάσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στους συνταξιούχους που εισέπραξαν αναδρομικά.

Τέλος, μία αναφορά του πρωθυπουργού για τον Ν. Φίλη δημιούργησε παρεξήγηση. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρώην υπουργό να φορέσει τη μάσκα του γιατί «είναι ευπαθής ομάδα». Η αναφορά θεωρήθηκε ειρωνική, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να καλέσει τον κ. Φίλη στο γραφείο του ώστε να του εξηγήσει ότι δεν είχε καμία πρόθεση προσωπικής προσβολής στην αναφορά του. Αργότερα ο κ. Φίλης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως «η ειρωνική αναφορά του πρωθυπουργού υπήρξε ατυχής» καθώς «προσβάλλει όχι εμένα, αλλά χιλιάδες συμπολίτες μας» που κάποια στιγμή αντιμετώπισαν πρόβλημα υγείας.