«Κλείνει το μάτι» στη μεσαία τάξη ο Αλ. Τσίπρας

«Κλείνει το μάτι» στη μεσαία τάξη ο Αλ. Τσίπρας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξε διάπλατα την αντιπολιτευτική ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, δείχνοντας τις προθέσεις του για το 2021. Πανδημία, ελληνοτουρκικά, οικονομία και ετοιμότητα για εκλογές, ανά πάσα στιγμή, ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία συμπυκνώθηκαν σε τρεις λέξεις: «Αποτύχατε, κύριε Μητσοτάκη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε τον πρωθυπουργό για την κρίση του κορωνοϊού, αφού στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως το «όπλο» με το οποίο μπορεί να νικηθεί η δημοφιλία της κυβέρνησης είναι η διαχείριση της πανδημίας τους τελευταίους μήνες. «Δεν έχετε εσείς ως πρωθυπουργός καμία ευθύνη, καμία απολύτως για τις χαμένες ζωές;» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις των ειδικών από τον Μάρτιο.

«Δεν είναι αλήθεια ότι επί μήνες θαυμάζατε τον εαυτό σας για την πρώτη φάση αντί να θωρακίσετε το ΕΣΥ, αντί να δώσετε τη δυνατότητα για δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό, αντί να πολλαπλασιάσετε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς;» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξω από το κάδρο δεν άφησε και τη φωτογραφία του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα, κατηγορώντας τον για ανευθυνότητα: «Ακόμη και όταν εσείς ο ίδιος σπάσατε το lockdown, σε μια στιγμή ανεμελιάς, όπως μας είπατε, δεν σκεφτήκατε να ζητήσετε ούτε μια συγγνώμη».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε σαφές με την τοποθέτησή του πως μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, το σφυροκόπημα στο πεδίο των ελληνοτουρκικών θα είναι συνεχές. «Χαίρομαι που γυρίσατε. Γιατί ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι αν δεν παίρνατε κυρώσεις που δαγκώνουν, δεν θα γυρνούσατε πίσω, αλλά θα μένατε εκεί», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Διπλωματική ήττα»

Ανέφερε πως η κυβέρνηση πέρασε πολύ κάτω από τον πήχυ και επισήμανε: «Σας προειδοποιώ ότι η προχθεσινή διπλωματική ήττα μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας, αν συνεχίσετε έτσι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από τις διεργασίες που την αφορούν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς εθνική στρατηγική», είπε χαρακτηριστικά. Για τους όρους του διαλόγου με την Τουρκία ξεκαθάρισε:

– «Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για γκρίζες ζώνες στην κυριαρχία των νησιών μας».
– «Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για αποστρατιωτικοποιημένα νησιά».
– «Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού στην Κύπρο».

«Τεράστια πλήγματα»

Στο πεδίο της οικονομίας, η βασική στόχευση του κ. Τσίπρα στην ομιλία του ήταν να προκαλέσει ρωγμές στη στήριξη που παρέχει η μεσαία τάξη στη Νέα Δημοκρατία, στην οποία αναφέρθηκε πολλές φορές. «Εκλεγήκατε με τη σημαία της μεσαίας τάξης. Με την υπόσχεση να της δώσετε οικονομική προοπτική. Και εσείς της έχετε ήδη επιφέρει τεράστια πλήγματα. Και προμηνύεται και μεγάλη καταστροφή. Ιδίως στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Σας κατηγορώ, λοιπόν, για έλλειψη κατανόησης».

Μάλιστα διερωτήθηκε: «Γνωρίζετε ότι κυβερνάτε την Ελλάδα ή μήπως πιστεύετε ότι κυβερνάτε το Λουξεμβούργο;»

Κοινή γραμμή εμφανίσθηκε να βρίσκει ο Αλέξης Τσίπρας με τη Φώφη Γεννηματά στην αναφορά της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής περί «νέας προοδευτικής διακυβέρνησης», συμπληρώνοντας πως «πρέπει ξανά να νικήσουμε εκείνους που διαρκώς επιστρέφουν για να μας βυθίσουν ξανά στην απόγνωση με ψέματα, με λάσπη, με αλαζονεία και αυταρχισμό. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Θα τους νικήσουμε ξανά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή