Ανοιγμα Ερντογάν στην Ε.Ε.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «υψηλή πιθανότητα» η Ε.Ε. να υιοθετήσει «ισχυρά μέτρα» κατά της Τουρκίας αν δεν αλλάξει συμπεριφορά στους προσεχείς μήνες αναδεικνύει με κείμενό του για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο Ζοσέπ Μπορέλ.

Στη νέα ανάρτησή του στο ιστολόγιό του χθες, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική προχώρησε σε μια αναλυτική ανασκόπηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αυτές εξελίχθηκαν κατά το «δύσκολο 2020».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί ρητορικό άνοιγμα στην Ε.Ε., όπως προκύπτει και από τη χθεσινή επικοινωνία του με την Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε στη Γερμανίδα καγκελάριο πως «η Τουρκία θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα» στις σχέσεις της με την Ευρώπη. Παράλληλα τόνισε πως «η Τουρκία θέλει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα», όμως κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως «με διάφορες δικαιολογίες αποφεύγει τις συνομιλίες». 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε από την κ. Μέρκελ την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το προσφυγικό (δήλωση 18ης Μαρτίου) και τόνισε πως αυτό είναι το «κλειδί» για τη θετική ατζέντα των σχέσεων Ε.Ε. – Toυρκίας.

Ο κ. Μπορέλ γράφει ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επανέλθουμε στη συνεργασία και στην εμπιστοσύνη». Αυτό, όπως αναφέρει, ήταν και το «βασικό μήνυμα» των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Οκτωβρίου – το οποίο επαναλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας. «Πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση επ’ αυτού από τουρκικής πλευράς σήμερα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο», γράφει.

«Η κατάσταση, όμως, δεν έχει βελτιωθεί θεμελιωδώς», συνεχίζει. «Συνεπώς, η συνολική μας αξιολόγηση της χρονιάς πρέπει να είναι αρνητική. […] Είναι υψηλή η πιθανότητα, αν συνεχίσουμε σε αυτό το καθοδικό σπιράλ, η Ε.Ε. να χρειαστεί να υιοθετήσει ισχυρά μέτρα για να πείσει την Τουρκία για τη σοβαρότητά της και την αποφασιστικότητά της».

Ο κ. Μπορέλ επαναλαμβάνει ότι «η Ε.Ε. απλώνει το χέρι της προς την Τουρκία ελπίζοντας ότι αυτή θα το αδράξει». Αλλά για να διερευνηθούν τρόποι στενότερης συνεργασίας, μεταξύ άλλων μέσω μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, «ενέργειες που μπορεί να θεωρηθούν επιθετικές ή αντίθετες προς τα συμφέροντα της Ε.Ε. πρέπει να σταματήσουν. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ανανέωση του διαλόγου με την Ελλάδα και την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με την κατανόηση ότι πρέπει να οδηγηθούν σε μια ικανοποιητική έκβαση και όχι να συνεχίζονται αενάως. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας σε αυτή την υπόθεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή