Αυστηρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά εάν δεν τηρηθούν οι περιορισμοί τα Χριστούγεννα

Αυστηρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά εάν δεν τηρηθούν οι περιορισμοί τα Χριστούγεννα

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκκληση να μην υπάρξει χαλάρωση κατά τη διάρκεια των γιορτών απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ προειδοποίησε πως υπάρχει ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, αν δεν τηρηθούν οι περιορισμοί τα Χριστούγεννα. «Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι πίσω» τόνισε και πρόσθεσε: «Θέλουμε καθώς θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός, να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία».

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους μπορεί να γίνουν γιορτές για τον ιό και όχι για εμάς». «Δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Ας προσπαθήσουμε να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα, το πολύ με άλλη μία οικογένεια».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, εφόσον κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, απάντησε: «Φυσικά». Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί παράταση του lockdown εάν τηρηθούν τα μέτρα στις γιορτές και επανέλαβε ότι «είναι κρίσιμο να αφήσουμε έξω από το σπίτι μας τον κορωνοϊό». 

Προανήγγειλε δε πως την Τρίτη θα υπάρξουν ανακοινώσεις ως προς τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων, τις ημέρες των γιορτών. «Δεν πρόκειται για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αλλά για εφαρμογή των υφιστάμενων» ξεκαθάρισε, αναφέροντας ότι οι έλεγχοι θα είναι συστηματικοί, κυρίως την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. «Δεν πρέπει να γιορτάσει ο κορονοϊός αλλά εμείς σε στενό κοινωνικό κύκλο», υπογράμμισε.

Πρόγραμμα 12.000 δειγματοληπτικών ελέγχων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα 12.000 δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια και επεσήμανε πως για τον σκοπό αυτό θα υπάρχουν 386 σταθερά σημεία ελέγχου, όπως κέντρα υγείας, μονάδες Ενόπλων Δυνάμεων και κέντρα του ΕΟΔΥ.

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση testing.gov.gr, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τεστ και θα ειδοποιείται για τον τόπο και τον χρόνο που θα το κάνει.

Για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Ως προς τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι υπάρχει ανησυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είπε, ήδη στο Λονδίνο επιβλήθηκε αυστηρό lockdown, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. έχει ήδη προγραμματιστεί συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσεων για να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός.

Σε ο,τι αφορά την Ελλάδα, από σήμερα στις 6 το πρωί όλοι όσοι έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, υποχρεούνται να παραμένουν σε κατ’ οίκον απομόνωση 7 ημερών, αντί 3 ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα, ενώ η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα που διαμορφώνονται και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις. Ερωτηθείς αν έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, απάντησε. «Δεν είμαι ενήμερος για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Οι ειδικοί εξετάζουν τα στοιχεία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων. Ωστόσο, όπως είπε, σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όσο και στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό.

Για τον εμβολιασμό

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, για την έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού – αυτού των Pfizer και BioNTech. Όπως είπε, κάθε χώρα θα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν με βάση τον πληθυσμό της και δεν θα υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση ως προς τον χρόνο παραλαβής.

Ο πρώτες παρτίδες θα φτάσουν στην Ελλάδα στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, θα μπορούν να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε νοσοκομεία αναφοράς, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, όπως είπε, θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα ακολουθήσουν μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι περίπου 2,4 εκατομμύρια πολίτες άνω των 65 ετών, καθώς από  αυτές τις ηλικίες προέρχεται το 85% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία και το 60% των διασωληνωμένων.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι έχουν εξασφαλιστεί χώροι σωστής αποθήκευσης του εμβολίου καθώς και οι όροι ασφαλούς και γρήγορης μεταφοράς στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Υπενθύμισε εξάλλου ότι από σήμερα και κάθε Δευτέρα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιείται, στο Υπουργείο Υγείας, τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δήλωσε και ο ίδιος, θα εμβολιαστεί την πρώτη ημέρα που θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, θα υπάρξει ενημέρωση στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή