Ερντογάν: Η Τουρκία ελπίζει σε νέα σελίδα με Ε.Ε., ΗΠΑ

Ερντογάν: Η Τουρκία ελπίζει σε νέα σελίδα με Ε.Ε., ΗΠΑ

«Ευχόμαστε η Ε.Ε. να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση το συντομότερο δυνατό»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Άγκυρα δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη ούτε στη Δύση, ούτε στην Ανατολή, ανέφερε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας εκ νέου την ελπίδα για μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, αλλά και τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να αγνοούμε την Ασία και την Αφρική».

Μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» με τα οποία Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ζυγίζουν τις αποφάσεις τους σε ό,τι αφορά την Άγκυρα.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400 και η Ε.Ε. προετοίμασε επίσης μέτρα για τις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με δύο μέτρα και δύο σταθμά τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και ως προς τους S-400. Ευχόμαστε η Ε.Ε. να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο κ. Ερντογάν.

«Είχαμε μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Δήλωσε δε πεπεισμένος ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα δείξει τη «δέουσα σημασία» στις σχέσεις των δύο χωρών. 

«Αναμένω επίσης ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι φιλόξενος απέναντι στην Τουρκία» τόνισε. Είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν θεωρεί τους ευέλικτους διεθνείς δεσμούς της ως εναλλακτική λύση στις αναγνωρισμένες σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

«Πυρά» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο κάλεσε την Άγκυρα να προχωρήσει σε άμεση αποφυλάκιση του Κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε «πολιτικού χαρακτήρα», «μεροληπτική» και «υποκριτική» την απόφαση, τονίζοντας ότι δεν μπορεί το ΕΔΑΔ να αποφασίζει αντί των τουρκικών δικαστηρίων. Aνέφερε επίσης ότι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι «τρομοκράτης», «υπεύθυνος για δεκάδες θανάτους» κατά τις διαμαρτυρίες του 2014.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς φυλακίστηκε τον Νοέμβριο του 2016 και βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή 142 ετών φυλάκισης στην περίπτωση που καταδικαστεί, με τις τουρκικές αρχές να του καταλογίζουν ότι υπήρξε ηγέτης τρομοκρατικής οργάνωσης, λόγω των δραστηριοτήτων του κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών του 2014.

Με πληροφορίες από Reuters, Anadolu, Daily Sabah

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή